Víte, kde najdete nejbližší defibrilátor? Můžete zachránit život

Defibrilátory nejsou dnes pouze vybavením nemocnic a sanitek. Obsluhu automatizovaných externích defibrilátorů (AED) zvládne i laik. Lidé však často nevědí, že přístroje AED jsou přístupné na řadě veřejných míst.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kdy použít defibrilátor

Člověk ve vaší blízkosti upadl do bezvědomí, nereaguje na žádný zevní podnět, nezdvihá se mu hrudník a ani při položení hřbetu ruky na ústa necítíte vydechovaný vzduch. Situace, která je velmi stresující, ale zároveň vyžaduje rychlou reakci. Nejdříve volejte 155, kde se vás ujme operátor tísňové linky a krok po kroku vás provede první pomocí. První radou bude položení postiženého na záda na pevnou podložku a zprůchodnění dýchacích cest opatrným zakloněním hlavy, aniž byste ji něčím podkládali. Pokud vidíte v ústech cizí tělesa, vyjměte je. Následně už můžete začít s nepřímou masáží srdce. Hrudní kost mezi bradavkami se stlačuje 100-120x za minutu do hloubky 5 až 6 cm. Pokud zvládáte umělé dýchání, po každých třiceti stlačeních byste měli provést dva hluboké vdechy. Dýchání provádějte tedy pouze u postiženého, kterého znáte, nebo u malého dítěte.

Důležitým pomocníkem je dostupné AED - automatický externí defibrilátor. Je-li ve vaší blízkosti, použijte jej podle návodu na přístroji, popřípadě vás po telefonu navede operátor linky. Seznam nejblíže dostupných defibrilátorů vám nabízí i mobilní aplikace Záchranka.

První pomoc v mobilu

Pokud ještě aplikaci Záchranka v mobilu nemáte, zvažte její instalaci. Záchranka je skvělým pomocníkem v krizových situacích. Jejím prostřednictvím jednoduše zavoláte zdravotnickou záchrannou službu. Aplikace vám navíc dává možnost zadat předem vaše jméno, ročník narození a především důležité údaje o vašem zdravotním stavu. Operátor tak okamžitě na displeji vidí, že jste diabetik, neslyšící nebo se léčíte se srdcem či plícemi a dokonce i telefonní číslo blízké osoby, které v případě potřeby využije policie, pokud u sebe např. nemáte doklady k určení vaší totožnosti.

Šikovný rádce a adresář

Záchranka vám poslouží i jako praktický průvodce první pomocí. V přehledném menu si vyberete ikonku problému, který právě řešíte – bezvědomí, krvácení, podchlazení, otrava, úraz atd. Jednoduchý návod vás pak rychle a bezpečně provede nezbytnými kroky, které je potřeba neprodleně udělat.

Díky lokátoru, který na metr přesně určí vaši polohu, můžete se Záchrankou využívat i další skvělou funkci, a to vyhledání nejbližší pohotovosti či lékárny. Soupis nejbližších veřejně přístupných přístrojů AED je unikátním doplňkem.

Vlastní vaše firma automatický externí defibrilátor? Zapište jej do registru

Defibrilátory, jejichž obsluhu zvládne bez problémů i laik, jsou přístupné na řadě míst, pouze o nich veřejnost neví. Mívají je například služebny městské policie, některá sdružení dobrovolných hasičů, sportovní či nákupní centra. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje proto prosí všechny podniky a společnosti, které si pořídily defibrilátor jako součást vybavení pro první pomoc, aby se nechaly zapsat do veřejné databáze aplikace Záchranka. Rozrůstající se síť veřejně přístupných defibrilátorů může zachránit ročně řadu životů. Stačí napsat na mail info@medicalit.eu.

Více informací o aplikaci Záchranka naleznete na http://www.zachrankaapp.cz.

On-line chat o záchranné službě

Zajímáte se o práci záchranářů a chcete vědět, jak funguje systém záchranné služby v České republice? 10. dubna 2017 bude hostem našeho on-line chatu Martin Brejcha, řidič-záchranář a tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Otázky můžete pokládat již nyní ZDE.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 5 roky

    Je to moc poučný článek ale kde je nejbližší když bydlím u Třebíče? ??

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka