Vnitroblok Zábělská čeká na revitalizaci, obvod zkusí získat dotaci

Rada města Plzně odsouhlasila podání žádosti o dotaci na projekt čtvrtého městského obvodu, který chce získat podporu na regeneraci svého vnitrobloku Zábělská.

Jarní servisní akce AUTO CB

Odhadované stavební náklady projektu jsou ve výši 10,74 milionu korun, z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky, konkrétně podprogramu nazvaného Regenerace sídlišť, může žadatel získat až čtyři miliony korun. Podání žádosti musí ještě schválit zastupitelé. 

„Projekt Regenerace vnitrobloku Zábělská v Plzni se týká plochy s rozlohou 11 872 m2, která obsahuje 15 bytových objektů a zahrnuje 240 bytů, žije tam kolem 650 obyvatel. Hlavní náplň území tvoří areál základní školy, školky a sportovní areál školy. Uzavřený areál je obklopen skupinou osmipodlažních bytových objektů,“ přiblížil ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. Cílem projektu v této oblasti sídliště by bylo vytvořit příjemné prostředí pro bydlení a každodenní rekreaci obyvatel, upravit prostor před školou i dopravně zklidnit ulici Zábělská. 

Projekt obsahuje komplexní revitalizaci celého území mezi bytovými domy. Upraven bude povrch obslužné komunikace k 14. základní škole, dále také chodníky, cesty, zeleň včetně sadovnických úprav, herní prvky a mobiliář. Pozemky, kterých se úpravy dotýkají, jsou ve vlastnictví města Plzně. Celkem jsou navrženy čtyři odpočivné plochy, na jedné z nich by měly být umístěny sportovní prvky pro větší děti a teenagery. „Jedná se o takzvanou streetworkoutovou sestavu obsahující hrazdu, freestylová bradla, žebřiny, šikmý žebřík a držák na kruhy. Na dalším prostoru, se pak najdou prvky pro menší děti, jako jsou prolézačky nebo pískoviště, v neposlední řadě vzniknou i zcela oddělené plochy pro relaxaci seniorů,“ přiblížil starosta čtvrtého městského obvodu Michal Chalupný. 

Projekt je již stavebně připraven. „Předpokládáme, že stavební akce bude realizována v termínu září 2017 až březen 2018. Rozdíl mezi poskytnutou podporou a náklady dofinancuje náš obvod ze svého rozpočtu,“ uvedl starosta. Jedním ze zásadních podkladů pro zpracování projektu regenerace sídliště Doubravka byla anketa mezi občany. 




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka