Vodné v Plzni zlevní, stočné podraží

Rada města Plzně schválila ceny vodného a stočného pro rok 2016, které začnou platit od 1. ledna 2016.

Cílená propagace v Plzni

 V případě vodného se jedná o částku 44,38 korun za metr krychlový, v případě stočného je cena stanovena na 33,67 korun za metr krychlový, obojí bez DPH. Ve srovnání s letošním rokem tak došlo ke snížení cen vodného, kdy pro rok 2015 je 48,68 korun za metr krychlový bez DPH, a ke zvýšení ceny stočného, jež je letos účtována ve výši 29,06 korun za metr krychlový bez DPH. 

„Jsem rád, že se naplnil předpoklad, že vodné a stočné zůstane na úrovni cen roku 2015, a drobné zvýšení kopíruje meziroční inflaci,“ uvedl technický náměstek Pavel Šindelář. 

Vodné a stočné patří mezi věcně usměrňované ceny, které se řídí Cenovým věstníkem Ministerstva financí České republiky. Věcně usměrňovaná cena je cena, do které výrobce může zakalkulovat jen oprávněné (ekonomicky zdůvodnitelné) náklady a přiměřenou míru zisku. Zda podmínky regulace společnost dodržuje, kontroluje finanční ředitelství. Ze zákona č. 274/2001 Sb. vyplývá povinnost každoročně provést vyúčtování všech položek kalkulovaných v uplynulém roce ve vodném a stočném, jejich skutečnost porovnat s položkami v pravidlech pro stanovení výše vodného a stočného pro daný rok. Vykázaný rozdíl musí být zdůvodněn a vyúčtován. Kontrola oprávněnosti nákladů vodného a stočného za rok 2014 proběhla v průběhu září a října 2015. Kontrolu provedl nezávislý auditor na základě objednávky magistrátního odboru správy infrastruktury. Dle zjištění nezávislého auditora nejsou do kalkulací cen pitné a odpadní vody zpracovaných společností Vodárna Plzeň a.s. zahrnuty položky, které by nebyly v souladu s platnými předpisy pro tvorbu těchto kalkulací. Hodnoty skutečných nákladů za rok 2014 byly do cenového modelu zadány správně. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka