Výběh s jeleny na Kvildě bude uzavřen minimálně do 10. března

Správa Národního parku Šumava se omlouvá všem návštěvníkům za uzavření výběhu s jeleny na NC Kvilda. Tento stav bude trvat nejméně do 10. března.

Jarní servisní akce AUTO CB

Přesto výběh s rysy a budova Návštěvnického centra jsou i nadále v provozu.

Důvodem uzavření výběhu je problematické chování jednoho jelena ve třináctihlavém stádě, který před lidmi ztratil veškerou plachost a dochází k stále častějším a nebezpečnějším kontaktům mezi tímto zvířetem a návštěvníky.

Toto zvíře nemůže pro svoji nebezpečnost již déle zůstat ve volně přístupném výběhu NC Kvilda. Správa NP Šumava od incidentu, který se odehrál 4. února a kdy došlo ke zranění návštěvníka, výběh okamžitě uzavřela a nyní prověřuje všechny možnosti, jak s nebezpečným zvířetem naložit. Například umístění jelena do jiného zařízení Správy NP Šumava, jiného subjektu nebo prodej. Jednou z nich je také usmrcení. S touto variantou Správa stále pracuje jako s tou poslední, ze všech možných.

Prioritou Správy NP Šumava je ochrana zdraví návštěvníků! "Přitom chceme návštěvníkům ukázat divoké obyvatele Šumavy co nejpřirozenějším a nejtěsnějším způsobem. V tom duchu také připravujeme změnu ve zpřístupnění výběhu jelenů v NC Kvilda. Současně žádáme návštěvníky, aby dbali bezpečnostních pokynů při návštěvě našich zařízení, se kterými mají povinnost se seznámit při vstupech na všech návštěvnických zařízení Správy NP Šumava," vysvětluje mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Podle posledních informací by jelen měl putovat do prezidentské obory v Lánech.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
23.02.2018 12:09



0 (8)
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka