Výběr nejlepších filmů loňska promítne od pondělka Kino Beseda

Celkem 19 filmových perel roku 2015 bylo vybráno do programu jedinečné přehlídky s názvem Best of, kterou Kino Beseda pro své diváky sestavuje již třetím rokem.

Cílená propagace v Plzni

Nabídne snímky ověnčené Zlatými glóby, nominacemi na Oscara i cenami ze světových filmových festivalů. Best of 2015 začíná 8. února 2016 a potrvá tři měsíce.

19 snímků a nespočet filmových cen – tak lze stručně charakterizovat unikátní filmovou přehlídku Best of 2015 v Kině Beseda. Diváci tu od února až do května mohou vidět ty největší filmové skvosty uplynulého roku. „Vybírali jsme stejně jako v minulých letech pečlivě a do programu jsme zařadili snímky, které bodovaly na Zlatých glóbech, jsou horkými kandidáty na nejslavnější filmové ceny Oscar nebo se pyšní cenami a nominacemi z festivalů v Cannes, Torontu či od Evropské filmové akademie,“ říká Ivan Jáchim, programový ředitel Kina Beseda. „Až přehlídka Best of 2015 v Kině Beseda  8. února odstartuje, budeme už vědět, které z promítaných filmů obstály před americkou Akademií  a z oscarového klání si odnesly si zlatou sošku.“ 

Přehlídku Best of 2015 zahájí 8. února 2016 snímek Marťan režiséra Ridleyho Scotta. Tento sci-fi film se může pochlubit dvěma Zlatými glóby a sedmi nominacemi na Oscara.

Diváci se mohou těšit i na filmový hit Revenant – Zmrtvýchvstání mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Inárritu, který si vysloužil tři Zlaté Glóby v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší režie  a Nejlepší herec a získal i nejvíce nominací na Oscara, o zlatou sošku se bude ucházet ve 12 kategoriích. V rámci přehlídky Best of 2015 ho Kino Beseda promítne 4. dubna 2016.

Životopisné drama Steve Jobs bylo oceněno dvěma Zlatými glóby za Nejlepší scénář a Nejlepší herečku ve vedlejší roli a v oscarovém ohni má dvě nominační želízka. Diváci ho v Kině Beseda uvidí 11. dubna.

Čtyři nominace na Oscara a Zlatý glóbus pro Nejlepší herečku obdrželo drama Room, o jednu nominaci méně a Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší hudba si odnesl western podle Quentina Tarantina Osm hrozných. 

Přehlídka Best of 2015 dále uvede například maďarské drama Saulův syn, oceněné Zlatým glóbem jako Nejlepší zahraniční film, Nejlepší evropský dokument roku 2015 Amy, Nejlepší evropský film roku 2015 Mládí a také český film Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově.

Kompletní program filmové přehlídky Best of 2015 najdete níže a na www.kino-beseda.cz

Vstupenky na projekce v ceně 110 Kč jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz, v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky 41 nebo přímo v Měšťanské besedě.


Best of 2015 - program


8. 2. 18:30 Marťan (USA)

Dva Zlaté Glóby v kategoriích Nejlepší film (komedie) a Nejlepší herec (komedie)

r: Ridley Scott


Před šesti dny se astronaut Mark Watney (Matt Damon) jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď bude ale nejspíš taky prvním člověkem, který tam zemře… sám a bez spojení se Zemí.


11. 2. 18:30 Muž na laně (USA)

r: Robert Zemeckis


Dvanáct lidí se prošlo po povrchu Měsíce, ale jen jediný člověk přešel nezměrnou prázdnotou mezi věžemi Světového obchodního centra. A jeho stopy již nikdy nikdo nebude mít možnost následovat.


17. 2. 18:30 Amy (GBR)

Nejlepší evropský dokument roku 2015

r: Asif Kapadia


Strhující film o životě zpěvačky Amy Winehouse, která se na začátku tisíciletí zapsala do dějin popové hudby. Celovečerní dokument nechává promlouvat zejména Amy samotnou prostřednictvím dosud nezveřejněných archivních záběrů, rozhovorů, ale především její hudby a textů.


22. 2. 18:30 Sázka na nejistotu (USA)

Pět nominací na Oscara

Čtyři nominace na Zlaté glóby

r: Adam McKay


Čtyři outsideři si jako jediní spočítali, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna a že množství riskantních hypoték může být pro americkou ekonomiku časovanou bombou. A tak investují jmění do důmyslného finančního nástroje a vydělají na tom.


25. 2. 18:30 Berani (ISL)

Nominace na Nejlepší evropský film roku 2015

r: Grímur Hákonarson


Na odlehlé farmě spolu žijí dva bratři. Kvůli dávné křivdě spolu 40 let nepromluvili ani slovo. Jediné, co je dokáže spojit, je láska k jejich ovcím. Typická islandská černá komedie nadchne každého fanouška severských filmů.


29. 2. 18:30 Brooklyn (GBR / IRL / CAN)

Tři nominace na Oscara

Nominace na Zlatý glóbus

CSFD 80 %

r: John Crowley


Mladá irská imigrantka se v padesátých letech vydává do New Yorku najít práci a začít nový život. Ve velkoměstě si nejprve velmi těžko zvyká. Po smrti své sestry se ale musí vrátit za matkou do rodného Irska a vedle starých přátel zde potkává i novou lásku.


3. 3. 18:30 Everest (GBR / USA / ISL)

r: Baltasar Kormákur


Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Dobrodruzi se vystavují riskantní cestě, nepohodlí i nástrahám počasí, aby pokořili nejvyšší bod na Zemi. Přestože jsou horolezci dobře vybaveni i připraveni, začíná jít o život. Pod vrcholem Everestu se odehrává jedna z nejtragičtějších expedic.


7. 3. 18:30 Ztraceni v Mnichově (CZE)

r: Petr Zelenka


Český novinář ukradne vzácného 90letého papouška a s jeho pomocí rozpoutá mezinárodní politický skandál. Papoušek totiž patřil Édouardu Daladierovi a kontroverzní citace jeho pána z dob mnichovské dohody působí jako dynamit. 


10. 3. 18:30 Saulův syn (HUN)

Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší zahraniční film

Velká cena poroty Cannes 2015

Nominace na Oscara

r: Laszlo Nemes


Maďarský Žid Saul Auslander coby příslušník tzv. Sonderkommanda musí v Osvětimi dělat ty nejstrašnější práce. Saul má ale ještě jiné starosti – chce uprostřed mašinérie průmyslového vyvražďování důstojně pohřbít svého nevlastního syna. 


16. 3. 18:30 Mládí (ITA / FRA / SUI / GBR)

Nejlepší evropský film roku 2015

Dvě nominace na Zlatý glóbus

Nominace na Zlatou palmu Cannes 2015 

Nominace na Oscara

r: Paolo Sorrentino


V luxusním lázeňském hotelu ve švýcarských Alpách se každý rok setkávají dva staří přátelé. Mezi léčebnými kúrami vzpomínají na své pestré životy hudebního skladatele a filmového režiséra. Podněty k úvahám jim poskytují i ostatní excentričtí hosté, jihoamerická fotbalová legenda, mladý herec z Kalifornie nebo současná Miss Universe.


23. 3. 18:30 Room (IRL / CAN)

Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka (drama)

Cena diváků pro nejlepší film na Toronto IFF 2015

Čtyři nominace na Oscara

r: Lenny Abrahamson


Pro pětiletého Jacka je pokoj celým světem. Je to místo, kde se narodil, vyrůstá a kde žije v bezpečí se svou mámou Joy. Nic ale není takové, jak vypadá. Pokoj je pro jeho mámu už sedmým rokem vězením. Proto Joy vymyslí odvážný plán útěku.


28. 3. 18:30 Zbrusu Nový zákon (FRA / LUC)

Evropská filmová cena pro nejlepšího vedoucího filmové výpravy

Nominace na Nejlepší evropskou komedii roku 2015

Nominace na Zlatý glóbus

r: Jaco Van Dormael


Bůh existuje. Žije v Bruselu. A je to pěkně nesnesitelný morous, který nosí ponožky do pantoflí, celé dny tráví vymýšlením absurdních zákonů a znepříjemňuje lidem život. Tenhle Bůh má kromě syna Ježíše ještě manželku a malou dceru. Ta ho nemůže vystát a jednoho dne pošle na truc všem lidem na světě SMS s datem jejich smrti.


31. 3. 18:30 Most špionů (USA)

Šest nominací na Oscara

Nominace na Zlatý glóbus

r: Steven Spielberg


Více než deset let po porážce nacistického Německa ohrožuje svět studená válka. Sovětského špiona zatčeného v New Yorku před soudem obhajuje Tom Hanks coby uznávaný právník. Uchrání ho před trestem smrti, špion je odsouzen k 45 letům vězení. O tři roky později osloví CIA opět stejného právníka, aby v Berlíně vyjednal výměnu sovětského špiona za zajatého amerického pilota. 

4. 4. 18:30 Revenant Zmrtvýchvstání (USA)

Tři Zlaté glóby v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší režie a Nejlepší herec

Dvanáct nominací na Oscara

r: Alejandro González Inárritu


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka