Vychází nová kniha Šumava pod sněhem

V úterý 21. listopadu 2017 bude pokřtěna již druhá publikace z ediční řady Seidelova Šumava nazvaná Šumava – krajina pod sněhem. Nová kniha navazuje formátem i obsahem na úspěšný první svazek z roku 2016 Lipno – krajina pod hladinou.

Cílená propagace v Plzni

Na čtenáře čekají horské samoty zaváté sněhem, dramatické lidské příběhy, hrůza i radost ze sněhu a mrazu, zimní svátky, tradice a obyčeje, tradiční zimní výroba dřevěných předmětů, saní, lyží i umrlčích prken. První lyžařské výpravy a počátky zimních sportů. Vrcholy šumavského hraničního hřebene poprvé pokořené lyžaři…

Křest proběhne za účasti autorů (Petr Hudičák, Zdena Mrázková, Jindřich Špinar), zástupce vydavatele Českokrumlovského rozvojového fondu spol. s r. o. (Miroslav Reitinger), grafika (Tomáš Halama), fotografa leteckých snímků Šumavy (Libor Sváček). Nebudou chybět ani partneři knihy z řad šumavských starostů (Modrava, Kvilda, Borová Lada i Český Krumlov) a podnikatelů, kteří projekt podpořili, jakož i představitelů Národního parku Šumava (Pavel Hubený, Jan Dvořák) a Jihočeského kraje.

Hostem křtu bude i Dr. Raimund Paleczek, pravnuk prvního doloženého šumavského lyžaře Karla Paleczka, který v roce 1890 vyrobil v Huťském Dvoře první lyže a v roce 1892 spolu s učitelem Hartwigem Hruzou podnikl první lyžařský výstup na Smrčinu. Rod hajných Paleczků byl po léta spjat se Šumavou. Celkem 22 z nich bylo hajnými ve schwarzenberských službách. Krom toho vytvořili i pomník Adalberta Stiftera nad Plešným jezerem a podíleli se na stavbě Schwarzenberského plavebního kanálu a řadě dalších kamenických památek. Dva členové rodu pracovali v krumlovském Fotoateliéru Seidel. Základní linkou nové knihy je příběh bratranců Paleczkových z roku 1923, ve kterém někdejší Seidelův učeň Otto Paleczek formou deníku popisuje jeden z prvních přechodů Šumavy na lyžích.

Dalšími hosty křtu budou i lyžařské legendy, které ztělesňují symbiózu počátků a současnosti lyžování na Šumavě, jako např. Emil Kintzl, Karel a Milan Hamplovi, Dan Hansa (potomek závodníka Rudolfa Hansy), Antonín Hoch aj. Z Německa přijede Birgit Schulz - vnučka Albina Hocholdingera, který ve 30. letech provozoval oblíbenou turistickou chatu na Plešném jezeře a podělí se s ostatními o vzpomínky na tuto dobu na staré Šumavě. Oporou pro zakotvení vzpomínek pamětníků v reálných souvislostech mohou být i přítomní spolupracovníci oficiálních paměťových institucí – za všechny můžeme jmenovat např. Karla Velkoborského z Muzea Královského hvozdu v Nýrsku aj.

„Věříme, že tato kniha plná sněhu udělá radost všem, kdo mají rádi Šumavu, kouzlo starých příběhů i dobu prvních odvážných lyžníků“ uvedla za autory Zdena Mrázková z Českokrumlovského rozvojového fondu, který je vydavatelem této publikace.
    

 Nová kniha o staré Šumavě

Kniha Šumava – krajina pod sněhem je dalším počinem v řadě publikací vydaných Českokrumlovským rozvojovým fondem, spol. s r. o., který je majitelem a provozovatelem Musea Fotoateliéru Seidel. Fond představuje dílo fotoateliéru prostřednictvím stálé muzejní expozice, výstav, přednášek a v neposlední řadě i vydáváním publikací prezentujících dílo fotografů Josefa a Františka Seidela. Bohatý odkaz jejich práce čítá na 140 000 dochovaných negativů a pohlednic ze závěru 19. a první poloviny 20. století.

Druhá publikace z ediční řady Seidelova Šumava nazvaná Šumava – krajina pod sněhem navazuje formátem i obsahem na úspěšnou knihu z roku 2016 Lipno – krajina pod hladinou. Horské samoty zaváté sněhem, dramatické lidské příběhy, zimní svátky, tradice a obyčeje, tradiční zimní výroba dřevěných předmětů, saní, lyží i umrlčích prken. První lyžařské výpravy a počátky zimních sportů...

Na dobových fotografiích z Fotoateliéru Seidel, ale i jiných autorů pečlivě zpracovaných grafikem Tomášem Halamou, je zachycena zasněžená tvář šumavské krajiny, jejích horských vrcholů, přírody, památek a život lidí v závěru 19. a v první polovině 20. století. Záběry života ve sněhu a mrazu dokreslují texty dávných i dnešních spisovatelů. Vše je orámováno příběhem bratranců Paleczkových z roku 1923 popisujícím formou deníkových zápisů jeden z prvních přechodů Šumavy na lyžích.

Na 260 stran, na 300 (často dosud nepublikovaných) fotografií z let 1870–2017, velkoformátové panoramatické snímky z minulého století i precizní letecké záběry ze současnosti od fotografa Libora Sváčka. Každý ze tří autorů – Petr Hudičák, Zdena Mrázková a Jindřich Špinar - přistupuje k tématu šumavské zimy trochu jinak. Jeden je neúnavným průvodcem po krajině zapadané sněhem, druhý strážcem odkazu otce a syna Seidelových a třetí pátrá po osudech skrytých za snímky dávných Šumavanů. Společně připomínají s pomocí dobových vzpomínek, literárních textů z knihy Kohoutí kříž a hlavně s pomocí fotografií svět zapadlých vesnic a samot na svazích a vrcholech staré Šumavy.

Autoři knihy spolupracovali s paměťovými institucemi, historiky, vlastivědnými pracovníky, pamětníky, sběrateli a dalšími lidmi, kteří mají vztah k historii a fotografické paměti Šumavy. Mnohé údaje a snímky jsou již známé, mnohé však jsou nečekaným objevem evokujícím pocit, že je třeba přepsat dějiny.

Zamýšlené další svazky edice Seidelova Šumava mají za cíl postupně kráčet krajinou Šumavy od Nýrska až po Novou Bystřici, stejně jako ji na svých cestách poznali a zachytili Josef a František Seidelovi, případně další fotografové. Tento ediční počin má široké čtenářské veřejnosti představit odkaz obou fotografů – hledačů krás staré Šumavy.

Šumava – krajina pod sněhem
V prodeji od 21. 11. 2017, doporučená maloobchodní cena 590,- Kč.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 20.11.2017 14:12



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka