Výdaje na léčbu rakoviny se blíží 14 miliardám. Počet nemocných v kraji stoupá

Tempo, jímž se v posledních letech zvyšují výdaje VZP za léčbu rakoviny, je dvakrát rychlejší než tempo, jímž přibývá nemocných.

Jarní servisní akce AUTO CB

Počet klientů, u nichž loni lékaři vykázali největší tuzemské pojišťovně některou z onkologických diagnóz, přesáhl 305 tisíc. Péče o ně vyšla na 13,97 miliardy korun. Příčinou rychlého růstu nákladů je to, že stále více nemocným hradí VZP nejmodernější biologickou léčbu. VZP tato data zveřejňuje při příležitosti Českého dne boje proti rakovině, který připadá na středu 10. května.

Analýza, v níž VZP porovnala veškeré výdaje na léčbu onkologických diagnóz v letech 2014 a 2016, ukázala, že náklady za tu dobu stouply o 9,47 %. Počet nemocných se ve stejném období zvýšil o 4,47 %.

V Plzeňském kraji bylo v roce 2014 léčeno 14 843 pacientů s rakovinou, v roce 2016 to bylo už 717 307 lidí. V loňském roce byla nejčastěji v kraji zastoupena rakovina kůže (2 944 ), následována rakovinou prsu (2804) a trávicího traktu (2507). 

Rychlý růst výdajů souvisí zejména s nástupem nových léčivých přípravků,jichž v posledních letech přichází do praxe velké množství. Jde zejména o tzv. biologickou léčbu. Je-li správně indikována, může části pacientů, pro které je vhodná, významně pomoci.

Cena nejmodernějších dostupných přípravků se pohybuje v řádech stovek tisíc až v milionech korun na jednoho nemocného. Je třeba dbát na to, aby nebyly zbytečně předepisovány například pacientům, které lze stejně úspěšně léčit i jinými způsoby. Neúčelně vynaložené peníze by pak mohly chybět na drahé léky pro ty, u nichž nepřipadá v úvahu jiná léčba.

Počet nemocných s rakovinou, jimž VZP zaplatila nákladné biologicképřípravky, stoupl mezi roky 2012 a 2016 o třetinu (z 4 109 na cca 5,5 tisíce).Také zde výdaje rostly rychleji, a to za stejnou dobu o 57,59 %.

VZP podporuje své klienty i v prevenci onkologických onemocnění. Jako benefit jim poskytuje například příspěvek až 500 korun na vyšetření kožních znamének (to může pomoci včas odhalit zhoubný melanom). Těm, kteří chtějí přestat s kouřením a výrazně tak snížit riziko rakoviny plic, zase pojišťovna přidá až 2 500 korun na nákup léčivých přípravků a odvykací kúru pod dohledem ošetřujícího lékaře Centra pro závislé na tabáku nebo odborného konzultanta pracoviště České lékárnické komory.

 



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 07.05.2017 10:20



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka