Ivo Hucl vydává novou knihu Pár tahů tuší

Právě vychází nová kniha básníka Iva Hucla Pár tahů tuší. Knihu s podporou Plzeňského kraje vydala Bezejmenná čajovna jako 5. svazek Bezejmenné edice.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ilustrační doprovod tvoří fotografie Alžběty Huclové, Daniela Šperla, Jana Dienstbiera a kaligrafie Shoko Kanazawy a Karla Adamuse.
Kniha vychází v grafickém zpracování Jana Dienstbiera a v redakci literárního historika Vladimíra Novotného a bývalé ředitelky Sbirek orientálního uměni NG Heleny Honcoopové.

Kniha Pár tahů tuší básníka Iva Hucla je textovým ohlédnutím za jedním z nejobsažnějšíchfestivalů japonské kultury v dějinách ČR – Japan Festem 2015, který byl součástí projektuPlzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 a jehož byl autor programovým ředitelem a hlavnímkurátorem. Ve dvaceti krátkých esejích jsou v ní reflektována díla a osobnosti současné japonskéumělecké scény, například jazzová legenda Yosuke Yamashita, hvězda světového vizuálního uměníRyoji Ikeda, fenomenální kaligrafka Shoko Kanazawa nebo newyorská sochařka Karen La Monte,která se ve svých skleněných a terakotových plastikách inspiruje bohatou symbolikou japonskéhokimona. Autor osobitým způsobem zpracovává téma sémantického poselství kaligrafie a lyricképoetiky obracející se k taoismu a zenu pro současné evropské básnictví. V neposlední řadě jsouv knize Pár tahů tuší načrtnuté různé fáze synkretického působení duchovních a estetických ideálůvýchodního, respektive japonského umění na českou a evropskou kulturu.

Ivo Hucl (1961) je český básník, kurátor a kulturní aktivista, ale též zakladatel Bezejmenné čajovnyve Šťáhlavicích. Doma i v zahraničí realizoval řadu výtvarných výstav, festivalů a slavností,často s tematikou Dálného východu. Hned za vydání své první knihy Ostrovní básně v roce 2010obdržel literární Cenu Bohumila Polana. Texty z této knihy se dočkaly několikerého hudebníhoa rozhlasového zpracování - Rantand Ensemble, DoMa Ensemble nebo DG 307. Na veřejnýchčteních autor své texty prezentuje za doprovodu předních českých hudebníků, například TomášeVtípila, Vlastislava Matouška, Vladimíra Václavka, Ondřeje Smeykala nebo Marcela Bárty. Jehodosud poslední kniha krátkých lyrických textů Prach prázdna byla v roce 2017 nominována na Státní cenu za literaturu. Literární historik Vladimír Novotný charakterizoval jeho poezii slovy,“básně, které vždy musí jít za něčím jiným”. Dosud vydal: Hory a srdce (Muzeum Šumavy, 2009), Ostrovní básně (Bezejmenná edice, 2011), Ostrovní básně - rozšířené vydání (Bezejmenná edice,2013), Sběrný dvůr (Bezejmenná edice, 2014) a Prach prázdna (Bezejmenná edice, 2017). Pár tahů tuší je jeho již šestou knihou. Ivo Hucl žije a pracuje ve Šťáhlavicích nedaleko Plzně.

Uvedení knihy: 19. 4. 2018 19:30/20:00 Moving Station - velký sálMost Ivana Magora Jirouse 1, PlzeňPár tahů tušíuvedení nové knihy textů Iva Hucla a následný večírek

Program: Marcel BÁRTA (saxofony a klarinet) a Vojtěch PROCHÁZKA (piano)zahrají kompozice Yosuke Yamashity a Ryuichi SakamotaRyoji IKEDA (v textu i datech)Ivo HUCL a Tomáš VTÍPIL (texty a zvuková performance)

Hosté: literární historik Vladimír NOVOTNÝ, hudební publicista Pavel KLUSÁK, tentokrát i v roli DJ

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka