Vyléčená káně z Rokycan je zpátky v přírodě

Ani období konce prázdnin není pro rokycanské ochránce přírody dobou odpočinku. I několikrát denně vyjíždějí za zraněnými živočichy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nejinak tomu bylo i v případě samečka káně lesní, který se do nesnází dostal na okraji Rokycan, kde jej zřejmě srazil projíždějící automobil. Díky všímavosti nálezkyně byl okamžitě převezen do rokycanského záchranného centra, kde se po více než čtrnácti dnech zotavil natolik, že mohl být opět vypuštěn zpět do volné přírody.

Bylo tak učiněno v honitbě Honebního společenstva Litohlavy – Klabava. S touto společností rokycanští ochránci přírody úzce spolupracují na nejrůznějších aktivitách podporující nejen spolkový život, ale i odbornou činnost v přírodě.

Káně lesní patří mezi nejrozšířenější dravé ptáky u nás se značně variabilním zbarvením. Často jej vidíme na různých vyvýšených místech v krajině nebo v okolí silnic, kde čeká na kořist – malé drobné obratlovce. Její potravou jsou vesměs hraboši polní, ale nepohrdne ani mršinou. Dorůstá až 60 centimetrů a rozpětí křídel dosahuje 110 až 130 centimetrů. Hmotnost káně se pohybuje od 750 do 950 gramů. V přírodě se dožívá kolem deseti let.

Nález zraněné káně tedy dopadl dobře. Po odchycení nálezkyní, předání ochráncům přírody k ošetření a následné vypuštění. "Rádi bychom tedy poděkovali nálezkyni za rychlý a bezchybný zásah. Zároveň jsme nesmírně rádi, že přibývá lidí, kterým není lhostejný život v přírodě. Zvlášť vítáme ty, kteří živočicha nejen odchytí, ale i přivezou do našeho zařízení. Mohou se tak lépe seznámit s naším zařízením i dalšími aktivitami. Vždy je však lepší nejprve zavolat a domluvit se na postupu," říká rokycanský ochránce přírody Pavel Moulis.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka