Vymoly.cz: Nejhorší díra v kraji číhá v Plzni

Projekt pojišťovny Generali Výmoly.cz vyhlásil výsledky již 8. ročníku ankety „Nejhorší díra republiky“.

Cílená propagace v Plzni

„Letošní ročník přináší úplně nového vítěze, i když jde mezi motoristy o notoricky známý úsek. Jako nejhorší byla označena silnice v obci Lhota Rapotina na Blanensku. Dobrou zprávou nicméně je, že náš projekt pomohl k tomu, že se výmoly v problematické části komunikace podařilo opravit,“ komentuje výsledky letošní ankety Petr Čaník z Výmoly.cz. Poškozené silnice ale řidiči samozřejmě nahlašovali i v Plzeňském kraji.

V anketě o “nejhorší díru v republice” letos přišlo přes web a aplikaci téměř 100 tisíc hlasů.

NEJHORŠÍ VÝTLUKY PLZEŇSKÉHO KRAJE 2018
Motoristům Plzeňského kraje letos nejvíc vadí stav komunikace v plzeňské ulici Chatová. Kritiku na Plzeňsku schytává i povrch silnice na přibližně pěti stech metrech mezi značkou označující Struhaře a křižovatkou na Nechanice. Je zde několik desítek výtluků. Opravy tady sice nárazově probíhají, neřeší ale celý úsek. Radovat se naopak mohou řidiči, kteří projíždí obcí Blížejov. Tamější výtluky jsou totiž od konce května opravené.

TOP 3 z Plzeňského kraje pak vypadá takto:
Pořadí Obec Úsek Okres Stav
1. Plzeň CZ8856 Plzeň-město Neopraveno
2. Spálené Poříčí CZ8980 Plzeň-jih Neopraveno
3. Blížejov CZ8979 Domažlice Opraveno


PROJEKT POKRAČUJE

Vyhlášením „největší silniční díry“ ale projekt Výmoly.cz nekončí. Motoristé mohou i nadále posílat silničářům informace o stavu silnic, které je trápí. Správci silnic projekt přitom sami aktivně sledují a snaží se na připomínky a upozornění motoristů co nejdříve reagovat.
V druhé polovině roku projekt tradičně svou pozornost zaměřuje na aktivitu jednotlivých krajů, která vede k opravám silničních děr. Následně s koncem roku vyhodnocuje, jak byly jednotlivé kraje s opravami nahlášených problematických úseků úspěšné.

„Výmoly.cz nejsou místem, kde si na webu nebo přes aplikaci motoristé jen zoufají nad špatným stavem silnic. Cílem není ani konfrontace, ale propojení řidičské komunity se správci silnic. Tím si projekt získává naše sympatie,“ vysvětluje Štěpán Janda, vedoucí redakce Zelené vlny Českého rozhlasu. Výmoly.cz jdou dál a upozorňují na problémy samotné silničáře. „Urychlí se tak opravy rozbitých komunikací. Takovou aktivitu Zelená vlna plně podporuje. Proto jsme tradičním partnerem projektu od jeho počátků,“ dodává Janda.

NEJHORŠÍ VÝTLUKY 2018
Z deseti nejhorších úseků je v současné chvíli polovina opravena, zbylé na nápravu stavu ještě čekají. Desítku nejhorších výtluků si můžete na videu prohlédnout ZDE.

Pořadí Obec Úsek Okres Kraj
 Stav
1. Lhota Rapotina CZ1411 Blansko Jihomoravský Opraveno
2. Charvatce CZ5011 Ml. Boleslav Středočeský Neopraveno
3. Šilheřovice CZ3124 Opava Moravskoslezský Neopraveno
4. Zábřeh CZ4813 Šumperk Olomoucký Neopraveno
5. Semily CZ1338 Semily Liberecký Opraveno

SPOLUPRÁCE SILNIČÁŘŮ A MOTORISTŮ
„Hlavním cílem projektu Výmoly.cz je efektivní spolupráce mezi silničáři a řidiči. Našim cílem není kritizovat práci silničářů, ale pomocí efektivního komunikačního kanálu právě spojovat motoristy a správce silnic,“ připomíná Petr Čaník z projektu Výmoly.cz.

Do projektu je aktuálně zapojeno přes pět tisíc aktivních uživatelů z celé ČR a jejich počet nadále roste. Výmoly.cz navíc pomáhají předcházet značným škodám na vozidlech. „Pokud motoristé nemají havarijní pojištění, vjedou do označeného výmolu a své auto poškodí, musí opravu většinou hradit ze své vlastní kapsy. Průměrně taková ´srážka se silnicí´ přijde až na 40 tisíc korun,“ doplňuje Jan Marek z pojišťovny Generali.

VÝSLEDKY 8. ROČNÍKU ANKETY NEJHORŠÍ SILNIČNÍ DÍRA REPUBLIKY

1. CZ1411, Lhota Rapotina
www.vymoly.cz/detail/lhota-rapotina-silnice-c-37426/

2. CZ5011, Charvatce
www.vymoly.cz/detail/charvatce-silnice-c-27510/

3. CZ3124, Šilheřovice, silnice Dolina
www.vymoly.cz/detail/silherovice-silnice-dolina/

4. CZ4813, Zábřeh, silnice Lesnická
www.vymoly.cz/detail/zabreh-silnice-lesnicka

5. CZ1338, Semily, silnice Nádražní
www.vymoly.cz/detail/semily-silnice-nadrazni-3

6. CZ1515, Zápy, silnice Kabelín
www.vymoly.cz/detail/zapy-silnice-kabelin

7. CZ447, Mírová pod Kozákovem, silnice Sekerkovy Loučky
www.vymoly.cz/detail/mirova-pod-kozakovem-silnice-sekerkovy-loucky

8. CZ3611, Praha, ulice Jeremiášova
www.vymoly.cz/detail/praha-silnice-jeremiasova-10

9. CZ6584, Praha, silnice Nad Václavkou
www.vymoly.cz/detail/praha-silnice-nad-vaclavkou-2

10. CZ3156, Přezletice, silnice Veleňská
www.vymoly.cz/detail/zprezletice-silnice-velenska


JAK NA ŠKODU PO „SRÁŽCE SE SILNICÍ“

Pokud došlo k poškození vozidla kvůli vjetí do díry na silnici, existuje několik možností, jak situaci řešit:
1. Umožní-li to bezpečnost na komunikaci, vše (auto, výtluk a jeho okolí) je přímo na místě potřeba zdokumentovat (fotografie, videa, svědecké výpovědi). V případě nepojízdnosti auta doporučujeme kontaktovat asistenční službu vlastní pojišťovny.
2. Úhradu následků takové nehody lze žádat po vlastníkovi komunikace. U dálnic a silnic I. třídy je to stát. V případě silnic II. a III. třídy jsou to kraje, na jejichž území se rozbitý úsek silnice nachází. Místní komunikace vlastní obce.
3. Za škodu odpovídá vlastník komunikace mj. v případě, že řidič díru nebo výtluk na silnici nemohl předvídat nebo nebyly dostatečně označené (např. dopravní značkou „nerovnost vozovky“).  Vlastníci komunikace mívají uzavřeno pojištění odpovědnosti správce komunikace, ze kterého se škoda může hradit.
4. Každá situace se vždy posuzuje podle konkrétních okolností (dodržení předepsané rychlosti vs. stav vozovky atd.).
5. Neodškodní-li vlastník komunikace, rychlejším a jednodušším řešením je úhrada opravy z havarijního pojištění (zvlášť u škod, kde došlo k rozsáhlejšímu poškození než jen např. k proražení pneumatiky – u havarijního pojištění je totiž potřeba počítat ještě se spoluúčastí).

ilustrační foto

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 19.11.2018 14:10



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka