Výřici od potoka Třemošná čeká amputace křídla

Samice výra velkého byla nalezena minulý čtvrtek v nádherném údolí potoka Třemošná tekoucího z Chotiné pod Kaceřovem až do řeky Berounky.

Cílená propagace v Plzni

Největší u nás žijící sova byla pravděpodobně minimálně před dvěma až třemi týdny sražena při lovu hrabošů či potkanů v silničním příkopu projíždějícím automobilem. "Ošklivá fraktura prstové části pravého křídla až k zápěstí měla za následek skutečnost, že výřice se musela na lokalitě bez možnosti letu a lovu potravy pohybovat minimálně dva týdny. Na fotografii paní Naďa s kamarádkou kousek od válcového mlýna, kde výřici našly," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň s tím, že po zotavení a zlepšení velice špatného výživného stavu bude výřici nutno torzo křídla amputovat a pravděpodobně bude předána do trvalého chovu v zajetí.
 

Střet ptáků či zvěře s dopravními prostředky není podle Makoně v tomto období nic mimořádného. "Bohužel ptáky i savce k silnici přitahují znečištěné silniční příkopy plné zbytků potravy, hrabošů, potkanů a zvířat využívajících důsledků lidské nedbalosti a nezodpovědnosti. Za nimi se pak stahují právě dravci, sovy, čápi, šelmy či jiná zvěř.  Proto také kolega Jiří Segeč z Kožlan řešil sraženého kalouse ušatého, káni lesní a lišku," vysvětluje Makoň a dodává, že i přesto, že silniční provoz je teď hodně omezen, na počtu sražených zvířat se to nějak neprojevilo. Další případy jsou pěnkava jíkavec v Koutě na Šumavě nebo ty z Plzně - zajíc polní, srnec, hrdlička zahradní  a další liška.
 
 


 
 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 06.04.2020 17:02



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka