Výstava Bohumila Konečného v Mariánské Týnici finišuje

Výstava „Ženy a dobrodružství Bohumila Konečného“ v Mariánské Týnici se přehoupla do poslední třetiny, končí 19. srpna.

Cílená propagace v Plzni

Přestože bude pokračovat ještě v Praze (Galerie Villa Pellé, 25. 9. – 30. 10. 2018), v Plzni (Galerie Jiřího Trnky, 5.12. 2018 – 20. 1. 2019) a ve Zlíně (Zámek Zín, květen-červen 2019), doporučují pořadatelé navštívit výstavu v Mariánské Týnici. Důvodů je několik. Na každé výstavě se bude část originálů obměňovat, a tedy je jinde už nevidíte. Je zde k vidění velké množství unikátních archivních dokumentů, navíc řada originálů a dokumentů je zde vázána na kraj severního Plzeňska, který Bimba miloval a kde trávil řadu času. V neposlední řadě stojí za návštěvu samotné Muzeum a galerie severního Plzeňska – nachází se v prostředí bývalého proboštství cisterciáckého kláštera v Plasích v Mariánském Týnci s nádhernou barokní Santiniho architekturou. Návštěvu výstavy je vhodné spojit s návštěvou expozic Mariánské Týnice či expozic blízkých Plas, nebo Kožlan, kde probíhá v současné době také menší výstava Bohumila Konečného v Městském muzeu.

Pro velký zájem se organizátoři rozhodli zakončit výstavu „Ženy a dobrodružství Bohumila Konečného“ (třetí) komentovanou prohlídkou kurátora Jana Hosnedla v poslední den výstavy – v neděli 19. srpna od 16 hodin. Výstava končí stejný den v 18 hodin.

Na výstavě je k vidění přes 150 originálních ilustrací, kreseb a maleb plzeňského rodáka Bohumila Konečného-Bimby, který na severní Plzeňsko celý život jezdil na Střelu a poslední léta života strávil v Kožlanech. Bimba Konečný byl mistrem dynamických dobrodružných ilustrací a kreseb krásných žen. Je známý jako ilustrátor knih Jaroslava Foglara a Otakara Batličky, je ale i autorem řady reklamních plakátů. Jeho kariéru velmi poznamenala aféra s komiksovou hrdinkou Amazonou - Octobrianou. Originály ze všech období jeho života, včetně originálních obálek z foglarovek, Batličkových knížek, Mladých hlasatelů či Humoristických listů a nejrůznějších dokumentů jsou na výstavě k vidění.

Komentovaná prohlídka proběhne od 16 hodin s kurátorem výstavy Janem Hosnedlem. Jan Hosnedl představí řadu nikdy nevystavených originálů a dokumentů i jeho vztah a vazby k severnímu Plzeňsku. K vidění je např. unikátní korespondence s Jaroslavem Foglarem ze Střely zachycující vznik nejslavnější obálky Bohumila Konečného – Rychlé šípy ve Stínadlech, k vidění je zde i dvojice obrazů zachycující koupající se dívky na Liblíně s liblínským mostem a řada dalších krásných originálů.

K výstavě vznikla i stejnojmenná kniha Jana Hosnedl ŽENY A DOBRODRUŽSTVÍ BOHUMILA KONEČNÉHO. Vázaná kniha na 184 stránkách přináší životopisný text, jeho bibliografii a zejména kvalitní reprodukce s průřezem jeho díla. Je k dostání na výstavě. Kniha vyšla s podporou města Plzně a Plzeňského kraje.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka