Na výstavě Fenomén umění bude Plzeň reprezentovat Petr Šrédl

Galerie Nemesis Praha představí to nejlepší ze scifi scény v Galerii Špejchar v Chomutově 15. 1. 2015.

Cílená propagace v Plzni

Dne 15. 1. 2015 zahájí Chomutovská galerie Špejchar ve spolupráci s Galerií Nemesis výstavu Fenomén umění fantasy a scifi. Výstava mapuje současnou českou a slovenskou fantasy a sci-fi tvorbu a svým rozsahem předčí výstavy předešlé, které Galerie Nemesis v minulosti již pořádala. Letos budou však na výstavě poprvé zastoupeni i zahraniční výtvarníci, kteří patří ve světovém měřítku ke špičce tohoto žánru. Jsou jimi Clyde Caldwel, Bob Eggleton a Ken Kelly.

Komplexní představení žánru fantasy a sci-fi

„Naším cílem bylo představit tento žánr komplexně, ale zároveň reflektovat světovou tvorbu. Chceme ukázat, že české a slovenské umění tohoto žánru je svou úrovní srovnatelné, že reaguje na současné světové techniky a odráží soudobá témata v žánru fantasy a sci-fi,“ říká kurátorka výstavy Veronika Krištofová.

Galerie Nemesis, kterou manželé Krištofovi založili v roce 2010, již pořádala řadu žánrových výstav. „Jednalo se spíše o tematické výstavy v rámci žánru, případně o autorské prezentace.  Výstava v Chomutově chce představit větší formáty a více se věnovat současnému trendu v digitální malbě. Prostor chomutovské galerie Špejchar je pro takovou prezentaci ideální,“ dodává ještě Veronika Krištofová.
 „Umění fantasy a sci-fi je stále takovou „popelkou“ mezi jinými žánry. Rádi bychom ale jednotlivými kroky odbornou veřejnost přesvědčili, že se jedná o svébytné umění, které má v českém prostředí tradici v odkazu Buriana, Rotrekla a dalších skvělých malířů. Zároveň toto umění reaguje na světové autory. Proto jsem se rozhodli, že se budeme zabývat vydáváním portfolií českých, slovenských i světových malířů, abychom nejen milovníkům tohoto druhu umění, ale i širší veřejnosti představili práci jednotlivých autorů. To je také jeden z úkolů výstavy, představit tato portfolia, která začala vycházet na konci roku 2014.“

V současné době jsou vydávána portfolia Clyde Caldwella, Boba Eggletona, Milana Fibigera, Michala Ivana, Karla Jerieho, Kena Kellyho, Jana P. Krásného, Lubomíra Kupčíka, Jany Šouflové a Martina Zhoufa. Výstava Fenomén umění fantasy, sci-fi a dobrodružství bude otevřena od 15. 1. do 28. 2. 2015. Mezi vystavenými umělci budou: Clyde Caldwell, Bob Eggleton, Milan Fibiger, Jan Hora, Michal Ivan, Jakub Javora, Karel Jerie, Ken Kelly, Jan P. Krásný, Tomáš Kučerovský, Lubomír Kupčík, Jana Šouflová, Petr Šrédl, Martin Zhouf a další.

Galerie Nemesis

Galerie Nemesis zahájila svou činnost v říjnu roku 2010 výstavou Fantasy, scifi a dobrodružství v obrazech a ilustracích v Jindřišské věži v Praze. Jako první a dosud jediná galerie v České republice se specializuje na žánr fantasy, scifi a dobrodružných námětů. Galerie Nemesis zastupuje přední české a slovenské umělce, kteří jsou známi především svou spoluprací s českými a zahraničními nakladatelstvími, společnostmi specializujícími se na výrobu počítačových her, filmovými studii, hudební produkci a podobně.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 11.01.2015 11:26




22 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka