Výstava v Kopeckého sadech v Plzni připomene od čtvrtka povodeň před 15 lety

Ničivou povodeň z roku 2002, která napáchala v Plzni škody za více než půl miliardy korun, připomenou výstavou plzeňští dobrovolní hasiči.

Cílená propagace v Plzni

Expozice POVODNĚ 2002 – 15 LET POTÉ, již připravili ve spolupráci s městem Plzeň, bude k vidění od čtvrtka 24. srpna do soboty 26. srpna v Kopeckého sadech.    

„Na protipovodňových opatřeních, zmírnění a likvidaci následků velké vody se tehdy celý měsíc podílely jednotky sborů dobrovolných hasičů z Plzně. Monitorovaly řeky, stavěly hráze z pytlů naplněných pískem, evakuovaly obyvatelstvo, odčerpávaly vodu a následně uklízely po povodni,“ uvedl šéf plzeňských dobrovolných hasičů Vlastimil Malina. V nejkritičtějších dnech se záchranných a likvidačních prací účastnilo 234 členů z 15 plzeňských jednotek.

Kromě fotografií, zachycujících tehdejší události ve městě, bude na venkovní výstavě k vidění dobová hasičská technika včetně namodelované protipovodňové pytlované hráze. Fotografie připomenou i činnost plzeňských dobrovolných hasičů při poskytování pomoci při povodních na Jižní Moravě, na Liberecku a v Rumunsku. Výstavu doplní rovněž promítání filmu věnovaného průběhu velké vody a napravování způsobených škod. Představeny budou i nejnovější technika a ochranné prostředky.

 „V roce 2002 jsme byli vybaveni zastaralou opotřebenou mobilní technikou, která byla určena především k hašení požárů a k čerpání čisté vody, a jen základními osobními ochrannými prostředky, které se pro práci v dešti a bahně nehodily. Dnes jsme špičkově vybaveni, máme nová auta, kalová čerpadla, ochranné pomůcky na dobré úrovni,“ řekl Vlastimil Malina. 

Připomněl, že ve městě nyní působí 16 jednotek dobrovolných hasičů, čítající v současné době přibližně 270 členů, což je zhruba o 40 více než v roce 2002. Aby se tento stav udržel a jednotky sborů dobrovolných hasičů byly i do budoucna akceschopné, organizuje v posledních dvou letech město Plzeň ve spolupráci s Městským sdružením hasičů Plzeň úspěšnou náborovou kampaň Staň se dobrovolným hasičem.




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka