Výstava v mázhausu připomíná přelomové okamžiky našich dějin

Putovní výstava snímků předních českých fotografů s názvem Od pražského jara k sametové revoluci je ke zhlédnutí v mázhauzu plzeňské radnice.

Cílená propagace v Plzni

Připomíná přelomové okamžiky československých dějin. Jsou zde umístěny na čtyři desítky prací, které zachytily události let 1968/1969 a 1988/1989. Výstava potrvá do 14. listopadu 2019.

K autorům fotografií patří například Vladimír Lammer, Jan Reich, Miloň Novotný, Libuše Kyndrová, Václav Toužimský, Jan Šibík, Jaroslav Kučera, Pavel Štěcha a další.

Výstava je rozdělena do tří bloků. První z nich je věnován historickým momentům z
21. srpna 1968, kdy do Československa vtrhly armády pěti států Varšavské smlouvy, aby zabránily sotva zahájenému, ale prudkému procesu osvobozování společnosti z komunistické diktatury. 

Druhý blok výstavy zachycuje okolnosti smrti Jana Palacha a jeho pohřbu. Na protest proti nastupující „konsolidaci“ a „normalizaci“ se 16. ledna a 25. února 1969 upálili studenti Jan Palach a Jan Zajíc. Smyslem jejich oběti bylo vyburcovat svědomí společnosti, která se začala se ztrátou svobody a návratem totalitních poměrů smiřovat.

Třetí část je věnována převratným událostem před třiceti lety, kdy v pokojné revoluci v listopadu 1989 občanská veřejnost osvobodila společnost z komunistické diktatury a prosadila demokratický řád.        

Kurátorkou výstavy je fotografka Dana Kyndrová, která se kromě vlastní tvorby věnuje i přípravě výstav. Tato expozice byla mimo jiné vystavena letos v Boskovicích na festivalu pro židovskou čtvrť.

Expozici si mohou lidé prohlédnout v mázhauzu radnice denně od 8 do 18 hodin.



Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 03.11.2019 14:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka