Výstava v Plzni připomíná designéra Pelikána

Letos v listopadu by František Pelikán oslavil 70. narozeniny, bohužel nás ale opustil 7. května 2016 po statečném boji s vážnou nemocí.

Cílená propagace v Plzni

Výstavou si připomeneme nejen jeho práci, ale také to, co zde zanechal pro své studenty a kolegy, kteří pokračují v jeho stopách.

František Pelikán tvořil téměř 40 let tvář českého designu, vystudoval na VŠUP ve Zlíně Tvarování strojů a nástrojů a na Institutu průmyslového designu v Praze designérské oddělení zaměřené na návrhy elektrických lokomotiv. Byl neúnavným propagátorem oboru design na ZČU, o nějž se zasazoval až do svého skonu po těžké nemoci v roce 2016. Vystavoval na celé řadě kolektivních akcí u nás i v zahraničí a stal se mimo jiné držitelem ocenění Dobrý design za návrh interiéru tramvaje 14T nebo řady portálových obráběcích center FVC 100 – 160. Jeho tvorba byla vysoce hodnocena zejména pro čistotu základního a tvarového konceptu, řešení jednotlivých komponent a detailů přispívající k humanizaci a zatraktivnění designu. Sám definoval své zásady takto: „K nejdůležitějším metodám, které využívám, patří správné vymezování pojmů, analýza problémových situací, strukturované chápání objektů, posuzování jejich vnitřních vazeb a vazeb na okolí, respektování požadavků úrovňové vyváženosti a synergických aspektů.“

Od roku 1996 přednášel na Fakultě elektrotechnické ZČU průmyslový design a od roku 2001 se stal odborným asistentem na Fakultě pedagogické. František Pelikán byl v roce 2004 jedním ze spoluzakladatelů Ústavu umění a designu, dnešní Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Založil zde a vedl dvě designové specializace a na půdě této školy působil až do svého nedávného skonu. Vedle své pedagogické práce se v posledních letech nadále věnoval i své vlastní tvůrčí práci:

2005 / design kabiny (exteriér a interiér) lehkého užitkového automobilu pro anglickou firmu VECTRA
2002,2003 / designérské návrhy tuningové úpravy osobních vozů ŠKODA OCTAVIA a FABIA, OPEL CORSA pro ELIS-PLAST Chrást u Plzně.
2007 / design interiéru tramvaje 14T pro DP Hlavního města Prahy, společně s Michalem Horáčkem, Exact Technology, výrobce ŠKODA TRANSPORTATION
2007 / design Řady portálových obráběcích center FVC 100 – 160, výrobce Strojírna Tyc, Mýto
2008 / design – exteriér a interiér vozů metra Petrohrad, ŠKODA TRANSPORTATION

Koncepci výstavy vytvořil Mgr. Jiří Hulák, jeho výběr průřezem tvorby Františka Pelikána a jeho studentů začíná v 70. letech minulého století a končí současností. Výstava představí některé, doposud nevystavené práce a originální skici.

Ateliér Designu pod vedením Františka Pelikána vychoval desítky nadějných a úspěšných designérů, kteří již za dob studií dosahovali ceněných výsledků a umisťovali se v soutěžích na předních příčkách. Posledním velkým projektem, který studenti se svým pedagogem zrealizovali, je úspěšný elektromobil Yo!, který si vysloužil mnohá slova uznání z řad laické i odborné veřejnosti.

Vernisáž:   22. srpna 2018 v 18 hod.
Místo konání:
   Galerie Ladislava Sutnara, Riegrova 11, Plzeň
Termín:
   23. 8. – 15. 9. 2018
Výstavu pořádá:
    Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka