Výzkum rákosníčků nejvíce zaujal čtenáře i porotu Šumavské mozkovky

Vítězem 4. ročníku soutěže Šumavská mozkovka se stal popularizační článek Romana Mlejnka s názvem „Kde stopy hledačů broučích pokladů polyká bahno“.

Cílená propagace v Plzni

Popisuje monitoring rákosníčků, tedy vodních mandelinek ve Vltavském luhu

„Je to článek, jenž má všechny atributy pro to, aby i přes svoji odbornost zaujal širokou veřejnost. Aby se čtenář poučil a při tom i pobavil. Tenhle článek musel každý čtenář doslova slupnout jako malinu,“ hodnotí ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

„Nutno ale dodat, že i ostatní dva články kvalitou i prvky popularizace nezaostávaly. Například článek Monitoring a hodnocení vichřic na Šumavě ředitele ČHMÚ v Plzni Jiřího Hostýnka musel svými závěry, že početnost a síla vichřic je stále nižší, mnohé šokovat. A Roman Modlinger ve svém článku Vzestup a pád lýkožrouta smrkového v Boubínském pralese, přinesl pro někoho nový pohled na problematiku kůrovce,“ dodává Pavel Hubený. „Dokázal totiž, že se kůrovec z pralesa dokáže rychle vytratit sám!“

Ve čtvrtém ročníku soutěže Šumavská mozkovka hlasovalo 164 čtenářů a díky hlasům od čtenářů z Německa a Slovenska, získala tato soutěž, jež má za úkol přinést informace o šumavských výzkumech populární formou pro širokou veřejnost, mezinárodní rozměr.

„Z došlých hlasů je zřejmé, že problematika Šumavy zajímá lidi v celém Česku, do slova od Aše až po Jablůnkov a díky hlasům například ze slovenských Košic ještě dál. Navíc, počty hlasujících rostou, letos přišlo o zhruba dvacet hlasů více, než v loňském roce,“ říká mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák. 

Nejlepší popularizační článek, v doprovodném hlasování, hodnotí také odborná porota složená ze zástupců všech národních parků na území České republiky.

„Všechny příspěvky jsou vyrovnané svou kvalitou, výběrem témat, obrazovým doprovodem, obsahem informací i přiměřeně stručným rozsahem. Nakonec jsme ocenili článek Romana Mlejnka, který asi nejvíce uplatnil očekávané prvky žánru, tedy popularizačního textu. Jeho příspěvek má děj, příběh, do kterého dokázal čtenáře vtáhnout,“ vysvětluje rozhodnutí odborné poroty její předseda Tomáš Rothröckl, ředitel NP Podyjí.

Ze všech 164 hlasů, z nichž 60 dorazilo poštou a 104 elektronicky, byli vylosování tři šťastlivci. První z nich Vlastimil Jonáš z Jaroměřic získává bezplatné ubytování pro dvě osoby na víkend, v ubytovacím zařízení Správy NP Šumava na Kvildě. Další dva vylosovaní, Hana Fošumová z Českého Krumlova a Jan Němec z Prahy 4 pak obdrží věcné ceny.

Výsledky 4. ročníku soutěže Šumavská Mozkovka:

    1. Roman Mlejnek – Kde stopy hledačů broučích pokladů polyká bahno – 103 hlasů

    2. Roman Modlinger – Vzestup a pád lýkožrouta smrkového v Boubínském pralese – 43 hlasů

    3. Jiří Hostýnek – Monitoring a hodnocení vichřic na Šumavě – 18 hlasů

Všechny soutěžní články je možné přečíst zde: http://www.npsumava.cz/gallery/36/11094-mozkovka_2017_web.pdf

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka