Vznešenost & zbožnost zve ve středu na komentovanou prohlídku

Západočeská galerie v Plzni zve na komentovanou prohlídku výstavy VZNEŠENOST & ZBOŽNOST - Barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách. Odehraje se ve středu 9. prosince od 17 hodin ve výstavní síni Masné krámy v plzeňské Pražské 18.

Cílená propagace v Plzni

 Výstavou provází její spoluautorka PhDr. Andrea Steckerová, Ph.D. (Národní galerie v Praze).  

Výstava připravená v rámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 je prvním uceleným pohledem na výtvarné umění, jež vznikalo v rámci historických hranic Plzeňského kraje od počátku 17. do druhé poloviny 18. století.

  Příznivá poloha oblasti vedla k výraznému uplatnění předních uměleckých osobností z Prahy i sousedního Bavorska. Ty zde namnoze dostaly příležitost podat své vrcholné výkony. Místní tvůrci se vyrovnávali s příklady velkých současníků a byly jim svěřovány významné realizace. Výstava názorně představí jednotlivé objednavatelské okruhy jakými byly kláštery, šlechta a královská města, z nichž vycházely různé typy uměleckých zakázek pro všechny výtvarné obory, s nimiž se zde divák setká. Zvláštní pozornost je věnována předním církevním patronům umění v čele s plaským opatem Evženem Tyttlem, či šlechtickým rodům Lažanských, Kokořovských a Vrtbů. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost spatřit špičková díla hlavních tvůrců českého baroka – malířů Petra Brandla a Jana Kryštofa Lišky, sochaře Matyáše Bernarda Brauna či architekta Jana Blažeje Santiniho –, která vznikla pro tento region. Některá z nich představují badatelský objev a veřejnost je spatří vůbec poprvé.  Zapůjčena budou i díla uložená v zahraničních sbírkách (Německo, Rakousko).
Název výstavy Vznešenost a zbožnost naznačuje, jak se v barokním umění s jeho vysokými estetickými nároky jedinečně snoubily ambice sebevědomých objednavatelů a duchovní potřeby, jež byly nedílnou součástí jejich životního stylu, ale i vnitřního životního postoje.

K výstavě vyšla odborná publikace připravená širokým badatelským kolektivem.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka