Za dva týdny obsadí Plzeň sochy, začne festival Sculpture Line

Již za dva týdny ozdobí Plzeň sochy a originálně doplní a oživí ulice, náměstí a veřejná prostranství – podruhé zde proběhne sochařský festival Sculpture Line.

Jarní servisní akce AUTO CB

V minulém roce plzeňské obyvatele okouzlilo mimo jiné éterické Napojení Veroniky Psotkové, které se vznášelo na Smetanovou třídou či Sharkfin Jaroslava Chramosty, který se vynořoval z travnaté plochy nad Mlýnskou strouhou. Letos se obyvatelé západočeské metropole mohou těšit například na hravé Koupel od slavného sochaře Michala Gabriela v Mlýnské strouze, vznešené Anděle moří od Michala Trpáka plující nad hlavami návštěvníků DEPO2015, Levitující postavu Jakuba Flejšara na Lochotíně či Ruku Alexandry Koláčkové, která bude zvát k posezení před budovou InterCora.

Sochařská linka Sculpture Line povede letos do Prahy, do Pardubic, Plzně, Broumova, Liberce, Jablonce, Ostravy, Trutnova, Zlína, Brna či Vratislavic.

Sochařský festival SCULPTURE LINE proběhne od 13. června do 30. září v řadě českých a moravských měst. Sochy a malby českých umělců pošle Sculpture Line i do zahraničí, konkrétně do Lucemburska, kde bude umístěna socha Archimedon Lukáše Raise, a také do Německa, kde budou česká díla součástí výstavního projektu Nord Art. Více informací včetně mapy, anotace jednotlivých soch i přehledu autorů budou k dispozici v průběhu května na  www.sculptureline.cz.

Hlavním cílem festivalu Sculpture Line je propojovat sochy a instalace s veřejným prostorem, dát dobře známým místům novou tvář, vyprávět příběh či vnést nové emoce. „Snažíme se nemířit pouze do centra, ale hledáme i malebná zákoutí a prostory mimo hlavní tepny obcí. Věřím, že až budeme hotoví, naše „zastávky“ a jejich příběhy zaujmou i dlouholeté rodáky,“ říká ředitel festivalu  Ondřej Škarka.

SCULPTURE LINE umisťuje současná sochařská díla do veřejného prostoru tak, aby do něj vnesla nové emoce, dala mu novou tvář, naznačila nové příběhy. Volbou lokace či trasy objeví návštěvník další souvislosti místa, času a uměleckého díla. V uplynulých třech ročnících festivalu zaujala variace na Buddhovu sochu na Letišti Václava Havla, Průzkumníci či obří Chobotnice vznášející se na hladině Vltavy, majestátní bronzoví Koně Michala Gabriela „cválající“ po piazzetě Národního divadla nebo Nohy z vody Kurta Gebauera umístěné ve Vojanových sadech. Zlatým hřebem loňského roku byla bezesporu instalace významného současného britského sochaře, držitele Turnerovy ceny, Tonyho Cragga na náměstí Republiky či sochy nestora českého sochařství Olbrama Zoubka.

Výstavní projekt Nord Art je v evropských podmínkách jedinečný nejen svým měřítkem, ale také důrazem na kvalitu, pečlivým a exkluzivním přístupem k výběru děl. V letošním roce bude celá jedna expozice, na jejíž realizaci se Sculpture Line podílí, věnována českým umělcům. Kurátory jsou Michal Gabriel a Lucie Pangrácová.

SCULPTURE LINE
Sochařský festival v ulicích měst
13. 6. - 30. 9. 2018
Ředitel: Mgr. Ondřej Škarka
Umělecký ředitel: Prof. ak. sochař Michal  Gabriel
Kurátor festivalu: PhDr. MgA. Josef Záruba –Pfefferman, PhD.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 28.05.2018 17:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka