Za parními stroji v sobotu do Holoubkova na TGS paro-strojní festival

V sobotu 12. května se v Holoubkově na Rokycansku přenesete do dob, kdy dámy nosily krásné klobouky, pánové šavli a kolem se proháněli báječní muži na parních strojích.

Cílená propagace v Plzni

Navštivte 2. ročník TGS paro-strojního festivalu, který svou pestrostí, velikostí a zároveň různorodostí zaujme nejen všechny milovníky technologií a minulých časů, ale bude jistě zábavný pro celou rodinu.

Letos jsou vypraveny festivalové vlaky z Prahy i z Plzně. Z Prahy odjíždí z hlavního nádraží v 8:45, ze Smíchova v 8:50 a druhý vlak z plzeňského hlavního nádraží má plánovaný odjezd v 8:45.

Během festivalu se můžete seznámit s vývojem strojů od těch poháněných párou až po současné. Uvidíte přes 120 exponátů: parní válec Mamut vyrobený roku 1920 v ČKD, parní nákladní vozidlo MAN z roku 1912, parní pípu v akci, parní motocykly, parní kočár Bafrey z roku 1886, parní flašinet, expozici nákladních a osobních historických i současných vozidel, motocyklů, historických i nejmodernějších traktorů, expozici stabilních motorů, historické bicykly, vojenskou techniku.

Festival je doplněn i o kulturní program: na pódiu vás pobaví Josef Švejk se svým c. a k. Šramlem, Plzeňští heligonkáři zahrají na nádraží, můžete shlédnout módní přehlídku dam z Rokycanska, které předvedou krásné secesní kostýmy.

Naprosto netradiční bude přehlídka vyznavačů steampunku. Česká steampunková komunita je sdružení milovníků 19. století a alternativního lifestylového subžánru zvaného steampunk, který má počátky ve fantastické literatuře, kde vznikl v 80. letech minulého století. Steampunk v sobě spojuje historickou fikci, alternativní historii a vyzdvihuje průmyslovou revoluci jakožto vědecký pokrok lidstva. Tento subžánr prolíná různorodou uměleckou tvorbou od literatury až k hudbě, filmu či stylu oblékání. Fanoušci se sdružují kolem stránek Český steampunk a Steamzine.

Součástí programu je lodní bitva, kterou předvedou modeláři z Merrimack Klubu na přilehlém rybníku a cestou z nádraží potkáte Show Jamese Watta, která bude zajímavá pro děti i dospělé.

Jedná se o zábavně poučnou interaktivní show se zapojením publika. Precizní funkční modely ohňových a parních strojů z různých zemí a historických období. Jsou vyrobeny podle prastarých dobových téměř zapomenutých nákresů dávných vynálezců a dodnes zachovaných vzácných muzejních exponátů. Stacionární stroje zastupuje starověká Heronova ohňová koule boha větru Aiola z egyptské Alexandrie z 1. století, plán parního děla Leonarda da Vinci na pergamenu z 16. století, historická turbína italského vynálezce a konstruktéra Giovanniho Branca ze 17.století, Newcomenův atmosférický důlní stroj a vahadlový parní stroj Jamese Watta z 18. století, historická parní elektrárna a zemědělská parní lokomobila z 19. století a konečně moderní elektrárna s lopatkovou turbínou a lampami z 20. století.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na projížďku vlakem taženým parní lokomotivou 475.111 s nádherným jménem Šlechtična, malou parní tendrovou lokomotivou 313.902, historickou drezínou a občerstvit se nejen u stánků ale i v krásně renovovaném restauračním voze s barem.

Po celý den bude probíhat Road Show – moderovaná přehlídka exponátů. Speciálně pro děti je připravena hra Tovaryšká zkouška.

Jízdenky jsou již v prodeji na Slevomatu, vstupné na místě je 100 Kč a děti do 120 cm vstup zdarma.

12. května 2018, od 9 do 18 hodin, Holoubkov

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka