Za výzkum léčby rakoviny získala vědkyně z Holýšova ocenění od nositele Nobelovy ceny

Možnosti zlepšení léčby rakoviny zkoumá už čtyři roky Lenka Loukotová, talentovaná vědkyně z Holýšova na Domažlicku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Její práce nyní získala první místo v prestižní soutěži Cena Sanofi za farmacii. Ocenění jí osobně předal nositel Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn. Vedle finanční prémie v hodnotě 60 tisíc korun získala Loukotová i měsíční stáž v prestižní francouzské laboratoři.

Soutěž pro studenty farmaceutických věd vyhlašuje Velvyslanectví Francie v Praze ve spolupráci se skupinou Sanofi. Nejvyšší ocenění si letos z rukou Jeana-Marie Lehna převzala Lenka Loukotová z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR. Ve výzkumu, jenž odborná porota ocenila, se věnuje novým způsobům léčby rakoviny. „Odhaduje se, že v současnosti je 90 % všech úmrtí na rakovinu způsobeno metastázemi. Ty jsou obecně agresivnější než prvotní nádor a hůře se léčí. Podařilo se nám navrhnout a ověřit novou kombinovanou metodu léčby rakoviny založenou na imunoradioterapii, namířenou právě proti metastázím,“ vysvětluje talentovaná vědkyně.

Ocenění i samotné účasti v soutěži si Loukotová velice váží. Největší výzvou pro ni byla závěrečná diskuze s porotci. „Byla ale současně mimořádně přínosná, získala jsem náhledy na moji práci očima odborníků z jiných oborů. Pokládali mnoho zajímavých otázek, bohužel ale na ně zatím nemáme jednoznačnou odpověď,“ doplňuje Loukotová.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 29.06.2019 10:48



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka