Na západě Čech jsou v kursu zabijačky. Lidé je pořádají v Plzni i menších obcích a řeznické řemeslo tak zažívá renesanci. Zabijačky byly časté v osmdesátých letech a po revoluci nastal útlum, protože chovat prase bylo náročné a hlavně, všechno se najednou dalo koupit. Teď se ale lidé k zabijačkám vracejí, ať už se jdou podívat na veřejnou, kde si také mohou pochoutky koupit, nebo si svou udělají doma.
V Plzni veřejné zabijačky hodně táhnou, letos tady byly už čtyři, v rámci různých slavností a masopustu. A diváků je vždycky hodně, protože městský člověk často neví, jak takové zabíjení pašíka, pak jeho porcování a výroba vepřových dobrot vůbec vypadá.
Řezníci tvrdí, že zabijačky jdou zase do módy. Ať už u starousedlíků, kteří s nimi kdysi přestali, a nově přibývají třeba i Pražané, kteří mají v okolí Plzně chatu nebo chalupu. Prostě seženou prase, objednají řezníka, jídlo pak dají do mrazáku a mají ho na celý rok. Vlastní zabijačku lidé na vesnici dělají prý proto, aby viděli, co jedí, plno lidí už totiž dává přednost potravinám domácí výroby.