Zabijačky jsou na západě Čech opět v módě

Na západě Čech jsou v kursu zabijačky. Lidé je pořádají v Plzni i menších obcích a řeznické řemeslo tak zažívá renesanci. Zabijačky byly časté v osmdesátých letech a po revoluci nastal útlum, protože chovat prase bylo náročné a hlavně, všechno se najednou dalo koupit. Teď se ale lidé k zabijačkám vracejí.

Cílená propagace v Plzni

Na západě Čech jsou v kursu zabijačky. Lidé je pořádají v Plzni i menších obcích a řeznické řemeslo tak zažívá renesanci. Zabijačky byly časté v osmdesátých letech a po revoluci nastal útlum, protože chovat prase bylo náročné a hlavně, všechno se najednou dalo koupit. Teď se ale lidé k zabijačkám vracejí, ať už se jdou podívat na veřejnou, kde si také mohou pochoutky koupit, nebo si svou udělají doma.
V Plzni veřejné zabijačky hodně táhnou, letos tady byly už čtyři, v rámci různých slavností a masopustu. A diváků je vždycky hodně, protože městský člověk často neví, jak takové zabíjení pašíka, pak jeho porcování a výroba vepřových dobrot vůbec vypadá.
Řezníci tvrdí, že zabijačky jdou zase do módy. Ať už u starousedlíků, kteří s nimi kdysi přestali, a nově přibývají třeba i Pražané, kteří mají v okolí Plzně chatu nebo chalupu. Prostě seženou prase, objednají řezníka, jídlo pak dají do mrazáku a mají ho na celý rok. Vlastní zabijačku lidé na vesnici dělají prý proto, aby viděli, co jedí, plno lidí už totiž dává přednost potravinám domácí výroby.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 13.03.2007 07:16



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka