Zabouchnuté dveře zažilo přes 80 % Čechů, za zámečníka v kraji zaplatíme 2200 Kč

Většina Čechů někdy v životě řešila situaci, kdy stáli před dveřmi bytu či domu, ale neměli se jak dostat dovnitř.

Cílená propagace v Plzni

Hned 82 % Čechů si totiž někdy zabouchlo dveře, 70 % mělo rozbitý zámek a 59 % obyvatel Česka na vlastní kůži poznalo,co znamená zlomit klíč v zámku. Zjistil to průzkum pojišťovny Generali zaměřený na situace, které vyžadují zákrok zámečníka. “Asistenční služby zdarma jsou u majetkového pojištění dnes běžnou službou, lidé ji však mnohdy opomíjejí. Výsledky aktuálního průzkumuto jen potvrzují, vysvětluje Ivo Satek, produktový manažer majetkového pojištění Generali.

zabouchnuté dveře: ve hře jsou neopatrnost, děti i zvířata

V průzkumu respondenti také uváděli, proč zůstávají bezmocně stát na prahu svého domova poté, co se jim dveře zabouchly. Většina Čechů, konkrétně 74 %, přiznala, že se tak děje kvůli jejich prosté nepozornosti. Druhým nejčastějším důvodemnečekaně zavřených dveří byl pro 41 % respondentů uváděný obyčejný průvan. Bez zajímavosti není ani 19 % případů, ve kterých figurují děti, a 9 % situací způsobených domácím zvířetem.

Pokud taková situace skutečně nastane, přichází chvíle pro zámečníka. „Lidé ho mnohdy platí ze svého, přitom asistenční zásahy tohoto typu patří k těm, které řešíme z majetkového pojištění nejčastěji,“ přibližuje Ivo Satek. Podle průzkumu lidé ve chvíli, kdy se nemohou dostat domů, volají v 52 % případů svým nejbližším v rodině – nejčastěji partnerovi, rodičům nebo potomkům. Jen 9 % osloví svého známého-zámečníka. Dalších 5 % se obrátí na kamarády a jen 2 % zavolají o pomoc do své pojišťovny.  
 
pomůže asistenční služba, účet hradí pojišťovna

 
Nejvíce respondentů očekává, že výjezd zámečníka je bude stát kolem tisícikoruny. Realita ale bývá mnohdy jiná. Podle dat asistenční služby vyjde v Plzeňském kraji výjezd zámečníka a jeho zásah na 2 200 korun. Pokud si však zámečníka na pomoc zavolají v jižních Čechách, musí si lidé připravit ještě víc peněz. Za zásah tam průměrně zaplatí 2 900 korun.
 
Cena roste, když dveře nejsou jen zabouchnuté, ale zamčené, navíc s bezpečnostním zámkem. A také když k situaci dojde v pozdních hodinách nebo o víkendu. Tehdy si totiž specializované firmy začínají účtovat příplatkovou výjezdovou sazbu.
 
Tomuto nečekanému, a o to víc zbytečnému výdaji se lze ale jednoduše vyhnout. Zaplacení výjezdu a práce zámečníka totiž nabízí pojišťovna Generali v rámci asistenční služby u pojištění domácnosti. „Přínos naší asistenční služby spočívá v tom, že zákazník nic nehradí. Pokud se mu podaří dveře zabouchnout nebo třeba zalomit klíč od zamčených dveří, zavolá asistenci a ta mu na místo vyšle zámečníka, který se o všechno postará. Pojišťovna hradí dopravu, práci, materiál i náhradní díly bez finančního limitu. Omezený není ani počet případů, které klient v rámci roku využije,“ vysvětluje Ivo Satek. 

doma zamykáme hlavně přes noc

Pojišťovna Generali se v průzkumu také zajímala o to, kdy a proč se Češi doma zamykají. Přitom se ukázalo, že zamčené dveře i ve chvílích, kdy jsou doma, má 76 % lidí. Nejvíc, téměř třetina (31 %), pak zamyká jen na noc, 24 % se zamyká kvůli většímu pocitu bezpečí. Jen 3 % to udělá proto, že jsou doma sami. 
 
Češi jsou zvyklí zamykat na dva západy, obvykle to udělají dvě třetiny z nich. Průzkum zjistil i to, že pokud jsou lidé doma, pak klíč v zámku zůstává pouze zasunutý, a to v 59 % případů.  Přitom na vstupních dveří mají Češi v 55 % případů jen jeden zámek. Dva zámky udalo 35 % dotazovaných, tři a více zámků si instaluje11 % lidí. Nepřekvapí, že 59 % lidí si nechává rezervní klíče u někoho jiného – nejčastěji u někoho z rodiny nebo u sousedů, případně ho mají schovaný poblíž domu či v autě. 

investice do zámku? maximálně tisícikoruna

Průzkum zjišťoval i to, kolik jsme ochotní zaplatit za zámek u vstupních dveří. Přes polovinu (52 %) lidí není ochotných dát za nový zámek do dveří přes tisíc korun. Čtvrtina je pak připravena ještě tisícikorunu připlatit a 19 % lidi počítá s investicí až do čtyř tisíc korun. „Ochota investovat do zabezpečení v podobě kvalitního zámku dveří není velká. Potvrzuje to i fakt, že respondenti v třetině případů uvedli, že neví, jakou bezpečnostní třídu má zámek, který používají u dveří svého domu nebo bytu. Úroveň bezpečnostní třídy cylindrické vložky je přitom jeden z hlavních měřítek při hodnocení zabezpečení domácnosti,“ říká Pavel Michálek, bezpečnostní expert značky FAB.  

· Za otevření zabouchnutých dveří jsou lidé ochotni dát 1 000 Kč. Reálně v Plzeňském kraji platí 2200 Kč.

· Při problémech se zámkem či klíči volají na asistenční služby pojišťovny jen 2 % lidí

· Dvě třetiny Čechů nejčastěji po odchodu z domova zamykají na dva západy. Mnozí se zamykají nebo nechávají klíč v zámku, i když jsou doma

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.04.2019 17:10



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka