Začalo to v Přešticích. Diskutovat bude Čuňas Stárek, hrát MCH band

Přeštice si připomenou výročí přednášky Ivana Martina Jirouse (Magora) a koncertu nezávislých hudebníků z 13. prosince 1975.

Cílená propagace v Plzni

Ty vedly k zatýkání a prvnímu procesu s českým undergroundem.  Jirous tehdy poprvé před velkým publikem přečetl svůj proslulý manifest Zpráva o třetím hudebním obrození.  Do Přeštic o tom přijede přednášet legenda undergroundu a zároveň badatel Ústavu pro studium totalitních režimů František Čuňas Stárek, který o procesech s undergroundem publikuje. Diskuse začíná ve čtvrtek 13. prosince 2018 v 19. hodin v Přeštické Stodole a pokračuje koncertem další legendy, kapely MCH Band Mikoláše Chadimy.

„Tehdejší akce v Přešticích byla pro československý underground zlomovou událostí“, říká dokumentarista František Čuňas Stárek, který byl tehdy odsouzený „V Přešticích se sešlo tvrdé jádro undergroundu z celé republiky.  Právě tehdy vznikl projekt tajné policie, jak český underground zlikvidovat.“  

 Druhým odsouzeným byl Karel Kocour Havelka z Přeštic, který akci organizoval. Ten dostal nejdelší trest 15 měsíců. I on považuje tzv. Večer hudby a poezie za klíčovou událost. „V Přešticích Magor poprvé vyjádřil základní postuláty undergroundu, což bylo nezaplétat se s ďáblem, kterým byla státní moc.“    Po návratu z vězení zažíval Havelka neustálou šikanu od policie a po akci Asanace odešel s celou rodinou do emigrace.

Třetím odsouzeným byl plzeňský rodák Miroslav Skalický zvaný Skalák.

Celý vykonstruovaný proces se mezi historiky vžil pod názvem Přeštický případ. Je pečlivě popsaný v objemné historické publikaci Hnědá kniha o procesech s českým undergroundem 1976 – 1980, kde autoři uvádějí:  Přeštický případ ukázal v celé své nahotě absurditu obvinění a záměry státní moci.

Akci podporuje Město Přeštice


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka