Záchranáři nacvičovali zásah při požáru v klubu Mefisto

Ve středu 6. září 2017 v poledne odstartovala v Plzni pravidelná zkouška sirén jedno z největších a nejnáročnějších taktických cvičení složek IZS letošního roku, během kterého si na 400 lidí vyzkoušelo zásah při požáru v hudebním klubu.

Cílená propagace v Plzni

 Zhruba polovina jako zasahující a asi 150 osob v roli figurantů.

Pro účely cvičení byl zvolen hudební klub GOETHE´S MEFISTO.  Tento klub se nachází v podzemí bytového domu. Takové prostory jsou obecně pro požární zásah velmi komplikované. V zasaženém prostoru se hasiči musí potýkat s nebezpečím ztráty orientace, dále se silným zakouřením a vysokými teplotami z důvodu problematického odvětrávání. Zároveň hasiči musí obzvlášť pečlivě monitorovat vrchní patra, protože ze sklepa se požár snadno šíří do celé budovy a toxický kouř ohrožuje velký počet osob. Náročná bývá zpravidla i evakuace. Únikové cesty jsou omezené a snadno vypukne panika.

V šatnách nočního klubu byl nasimulován požár po výbuchu pyrotechniky. V důsledku toho hořící fragmenty poranily návštěvníky a zapálily oblečení uložené v šatně klubu. Zasahující museli zachránit a ošetřit asi 70 osob, převážně popáleniny, intoxikace kouřem, zlomeniny a pohmožděniny.

Zasahujícím ztížili záměrně zásah i samotní figuranti. Převážná část figurantů byli studenti středních, vyšších odborných a vysokých škol, doplnili je zaměstnanci HZS Plzeňského kraje. Psychologové
je poučili, jak vypadá chování při panice, a figuranti se do svých rolí vžili poctivě. Někteří z nich simulovali i rodiče a příbuzné obětí. Zasahující si tak museli poradit i s poskytnutím první psychosociální pomoci.

Hasiči

Cvičení se zúčastnilo asi 35 profesionálních hasičů ze všech plzeňských stanic (Košutka, Slovany, Střed) a zhruba stejný počet dobrovolných hasičů z Plzně a okolí (Bílá Hora, Bolevec, Božkov, Doubravka, Koterov, Křimice, Litice, Skvrňany).

Hasiči museli vniknout do zakouřeného prostoru nočního klubu a zachránit všechny návštěvníky, kteří sami nebyli schopni utéct z hořícího klubu. Dále řešili úkoly spojené s psychosociální pomocí zasaženým osobám i jejich příbuzným. Součástí cvičení bylo i zřízení informační linky na operačním středisku HZS Plzeňského kraje, na které se poskytovaly informace o stavu jednotlivých postižených osob jejich blízkým osobám.

Zdravotnická záchranná služba

Za Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje se cvičení zúčastnili na tři desítky záchranářů z výjezdových základen Bory, Lochotín, Doubravka, Koterov, Wenzigova a Rokycany.

Zdravotničtí záchranáři zde nasadili celkem patnáct svých vozidel. S těmito prostředky roztřídili a ošetřili ve spolupráci s ostatními složkami IZS asi 70 zraněných: 10 černých – mrtvých (figurín), 4 červené – vážně zraněné, 10 žlutých – středně těžce zraněných a 46 zelených – lehce zraněných a následně je transportovali do zdravotnických zařízení. Povětšinou se jednalo o popáleniny, inhalační traumata, zlomeniny a pohmožděniny.

Součástí cvičení byla samozřejmě i komunikace se zdravotnickým operačním střediskem při události s hromadným postižením osob.

foto: hzs pk

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka