Záchranáři pořádají už popáté Plzeňské dny urgentní medicíny

Úderem půl desáté odstartoval ve čtvrtek 23. února již 5. ročník Plzeňských dnů urgentní medicíny (PDUM), který se letos koná v Kongresovém centru Parkhotelu v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Po přivítání všech účastníků mezinárodní konference přišel na řadu první blok přednášek s názvem Právní problematika poskytování přednemocniční neodkladné péče, který zahájil advokát Jaroslav Svejkovský (předsedá primářka Jana Vidunová a Jana Pastuchová).

Několik odborných okruhů

Nejnovější odborné poznatky čekají na posluchače i během následujících okruhů. Letos to budou například Akutní stavy v neurologii, Akutní stavy v menších chirurgických oborech, Akutní stavy v gynekologii a porodnictví nebo Medicína katastrof. Součástí odborné konference je i pracovní setkání krizových manažerů zdravotnických záchranných služeb a v neposlední řadě také několik praktických workshopů. Už během čtvrtečního dopoledne si zejména školitelé záchranářů i široké veřejnosti mohli osvojit nejnovější poznatky při práci s moderními automatickými externími defibrilátory (AED), kvečeru pak přijdou na řadu ukázky efektivní a bezpečné elektroimpulzoterapie, kapnografie pro neanesteziology a akutní thorakostomie v terénu. První den konference uzavřel společenský večer, kde byly probrány veškeré strasti při zachraňování lidských životů už v neformální atmosféře. Aktuální dění na Plzeňských dnech urgentní medicíny 2017 můžete sledovat na facebooku ZZS Pk.

Významní hosté

Mezi hosty již tradičních PDUM letos nechybí ani účastníci ze zahraničí, konkrétně ze slovenské Kliniky urgentnej a všeobecnej medicíny LFUK a UN MB či z porodnické a gynekologické kliniky v německém Hennebergu. Načerpané vědomosti posluchači využijí přímo během svých výjezdů k akutně nemocným pacientům.

Poznámka redakce: Nová doporučení Evropské resuscitační rady ERC 2015 kladou velký důraz na to, aby zdravotníci používali kvalitní záchranářské vybaveníautomatické externí defibrilátory AED, jejichž obsluha je jednoduchá a díky hlasové nápovědě přístroje provádí záchranáře celým postupem až k dodání defibrilačního výboje, který je v časné fázi resuscitace velmi důležitý a defibrilátory mohou mnoha lidem zachránit život. Dodavatelem zdravotnické techniky je společnost Krásný - zdravotnická technika s.r.o. 

Vhodným vybavením pro záchranáře je také trenažer pro nácvik kardiopulmonární resuscitace. Profesionální resuscitační figurína Brayden má červené LED diody pro realistické znázornění toku krv a poskytuje okamžitou zpětnou vazbou, jestli je kardiopulmonární resuscitace (KPR) prováděná správně. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
24.02.2017 10:18



3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka