Záchranná stanice živočichů v Plzni slaví pětadvacet let

V sobotu 2. prosince 2017 to bylo přesně 25 let od momentu, kdy byl Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva zaregistrován na Ministerstvu vnitra.

Cílená propagace v Plzni

V reálu to pak znamená, že právě od 2. prosince 1992 DES OP oficiálně funguje a v těchto dnech oslavil své 25. narozeniny.

Rád bych u této pro nás významné události poděkoval jménem svým i našich zvířecích pacientů všem, kteří mi pomohli spolek založit, dali mu kus svého života, pomohli s jeho výchovou a přes pubertu a různé nesnáze ho dovedli až sem.  Děkuji i všem, kteří nás dlouhodobě podporují a nezapomněli na nás ani letos. Děkuji pak hlavně i těm, se kterými úzce spolupracujeme a pomáhají nám při naší činnosti. Za tu dobu je to několik stovek jednotlivců, firem, profesionálů i amatérů a hlavně lidí, kteří nás sledují, pomáhají nám a jsou spolu s námi.  Bez jejich pomoci by DES OP neexistoval, nefungoval a nikdy by se nedostal až sem," říká šéf spolku Karel Makoň.

A svými slovy přibližuje oslavy jubilea:

Slavilo se prací
I přesto, že spolek má nespočet svých příznivců, několik desítek členů a spolupracovníků, nebyl čas je všechny oslovit a pozvat alespoň na přátelské posezení a setkání. Každý má zvlášť teď v prosinci plno jiných starostí, a tak ani my v kruhu nejužším jsme se ještě ani nepotkali, anebo když už potkali, tak při další práci. Na druhou stranu ale tímto kulatým výročím žijeme celý rok a snažili jsme se s vámi o něj podělit například na stránkách časopisu Vítaný host či na různých našich akcích.

Speciální program pro nevidomé
V úterý 28. 11. jsem realizoval jako svou velkou výzvu speciální ekologicko-vzdělávací program pro slabozraké a nevidomé klienty Tyflo Centra Plzeň. V pidi společenské místnosti se nás sešlo cca 15 dospělých a jeden pes. 

Po krátkém úvodu jsme si povídali o volně žijících zvířatech, která mají stejný problém jako většina přítomných, a to že buď špatně vidí, nebo nevidí vůbec. Samozřejmě, že tento handicap je u většiny zvířat vyvážen jinými přednostmi, a tak jsem svůj výklad pohotově otočil i do té lidské roviny. Následovala hypotetická vycházka do jarní přírody. Díky audio nahrávce jsme se všichni posunuli v čase, přeskočili zimu a vyrazili do jarní přírody.
Na závěr jsem pustil audio nahrávku z našeho výukového DVD. Komentář namluvený Pavlem Liškou a hudba Varhana Orchestroviče Bauera zaujal přítomné natolik, že pro ně připravujeme všech pět zvířecích audio příběhů umístit na naše webové stránky ke stažení ve formátu MP3.

Konference „Naše příroda“- Olomouc
Doslova na otočku jsem hned po dopoledním programu pro nevidomé 28. 11. 2017 jel z Plzně vlakem do Olomouce, abych zde účastníkům 3. tematicky zaměřené konference „Naše příroda“ představil zbrusu novou výukovou prezentaci nazvanou „25 let DES OP aneb to nejzajímavější z naší činnosti od roku 1992 – 2017“.         

Pondělí 27. 11. 2017 se seniory v D-klubu na Doubravce
Jsme sousedé a hodně z nich mě pamatuje ještě jako dítě. Paní prodavačka z papírnictví, paní kuchařka ze školní jídelny, místní zahrádkář a další a další. Pozvali si mě na jedno ze svých setkání, abych jim pohovořil o naší záchranné stanici. Pohotově jsem využil připravené přednášky na konferenci do Olomouce a promítl příběh vlaštovky Vlaďky z našeho výukového DVD. Na závěr nechyběly fotohádanky některých našich volně žijících živočichů z archivu našeho fotografa Bohumila Máška. Byl jsem velice příjemně překvapen znalostmi přítomných účastníků setkání.

Pátým rokem na Pedagogické fakultě v Plzni
Pondělí 4. 12. 2017 proběhly čtyři hodiny teorie + exkurze na ZSŽ Plzeň. Jedná se o velice oblíbený další ročník přednášky pro budoucí pedagogy. Téma, jak jinak než ekologická výchova ve výuce, ale i způsob výuky v praxi. Velice příjemná společnost studentů, kteří rovněž prokázali výborné znalosti biologie.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka