Zahraniční studenti češtiny se byli podívat na radnici

Zahraniční účastníci Mezinárodní letní jazykové školy studující český jazyk navštívili v úterý 11. července plzeňskou radnici. Dvě desítky studentů, kteří pro studium na letní jazykové škole získali stipendium od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, přijala náměstkyně primátora Eva Herinková.

Cílená propagace v Plzni

Zahraniční účastníci Mezinárodní letní jazykové školy studující český jazyk navštívili v úterý 11. července plzeňskou radnici. Dvě desítky studentů, kteří pro studium na letní jazykové škole získali stipendium od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, přijala náměstkyně primátora Eva Herinková.

Představila jim Plzeň jako největší město regionu s širokou nabídkou studijních a pracovních příležitosti i kulturního vyžití. Připomněla, že se Plzeň stala Evropským hlavním městem kultury 2015. „Těší mě, že jste si vybrali pro učení tak těžký jazyk, jako je čeština. Přeji vám při jeho studiu mnoho úspěchů a vytrvalosti,“ dodala na závěr.

Na Západočeské univerzitě v Plzni začal v pondělí 10. července 28. ročník Mezinárodní letní jazykové školy. Potrvá tři týdny do 28. července. Letní škola nabízí řadu obecně i profesně zaměřených jazykových kurzů pro děti, mládež a dospělé. Letos se přihlásilo zhruba 400 účastníků, z toho přibližně 350 českých a 50 zahraničních. Specifickou skupinu účastníků kurzů českého jazyka pro cizince tvoří tzv. stipendisté – studenti podporovaní finanční dotací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Letos je to celkem 23 stipendistů, například z Makedonie, Německa, Lotyšska, Litvy, Francie či Rakouska.

Student Florian z Bavorska na setkání vysvětlil, proč se začal učit český jazyk. „Když jsem byl malý, jezdívali jsme často s rodiči do sousedních Čech na výlety. Už jako dítě mě udivovalo, že v Česku umí hodně lidí německy, ale v Německu česky neumí skoro nikdo. Tehdy jsem se rozhodl, že se naučím česky,“ řekl. Od jeho rozhodnutí k realizaci uplynula sice ještě nějaká doba a musel překonávat různé krize, kdy chtěl studia zanechat, ale dnes mluví česky zcela plynně. „I když dělám ještě spoustu gramatických chyb, jsem moc rád, že se mohu bavit česky se svými českými kamarády,“ uzavřel.

Lotyšská studentka Anna řekla, že ji ke studiu češtiny přivedlo náhodné setkání se skupinou mladých lidí z Česka na dovolené. Poté se začala zajímat o Česko a českou literaturu a v budoucnu by chtěla překládat českou literaturu do lotyšštiny. „Kdybych je tehdy nepotkala, pravděpodobně bych dnes o Česku nic nevěděla,“ dodala.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka