Zajímá vás 2. světová válka a chcete si vyzkoušet práci archeologa? Navštivte čtvrteční seminář Protivzdušná obrana Plzně

Ve čtvrtek 6. října 2016 pořádá Asociace recentní archeologie terénní seminář zaměřený na historii protivzdušné obrany Plzně a možnosti poznání jejích hmotných pozůstatku za pomocí archeologických metod.

Cílená propagace v Plzni

 Je určený především pro přihlášené studenty Církevního gymnázia Plzeň, zúčastnit se však mohou zájemci z řad široké veřejnosti. Akce je součástí projektu „Protivzdušná obrana Plzně“, který mapuje objekty protiletecké obrany z období 2. světové války – přispět svými vzpomínkami či fotografiemi může každý. Projekt byl podpořen v rámci Otevřené výzvy Pěstuj prostor. 

Seminář se uskuteční v blízkosti bývalého vojenského letiště u Lhoty u Dobřan, kde se v době války nacházela baterie protileteckých kanonů Flak 88. Po této baterii se zde dodnes zachovalo několik pozůstatků v podobě okopů pro vojenskou techniku a spojovacích zákopů. Lektoři z řad členů Asociace recentní archeologie popíší výzkum tohoto druhu archeologické památky od jeho přípravné fáze (vytipování lokality, rešerše historických a kartografických pramenů, studium dat z leteckého laserového skenování) přes fázi samotného terénního výzkumu (vyhledávání reliktů, jejich zaměření pomocí GPS a teodolitu, kresebná dokumentace a fotodokumentace) až po jeho zpracování. Všechny tyto postupy si účastníci budou moct vyzkoušet na reliktech, které se nalézají v místech konání semináře.

Sraz účastníků je v 8:10 na autobusové zastávce Lhota (s příjezdem autobusu č. 28 z Borů). Odtud je pořadatelé doprovodí na místo konání akce. Předpokládaný konec semináře je v 11 hodin. 

„Seminář se koná v rámci projektu „Protivzdušná obrana Plzně“, který si dává za cíl zmapovat objekty protiletecké obrany z doby 2. světové války. Výstupem projektu bude tištěná a internetová mapa zobrazující polohu všech důležitých součástí protiletecké obrany. V mapě tak bude možné nalézt třeba vojenské a civilní kryty, baterie protileteckých děl nebo zaměřovací zařízení,“ vypočítává koordinátor projektu Martin Váňa z Asociace recentní archeologie. „Tohoto projektu se může zúčastnit každý. Jste nadšencem do vojenských dějin, amatérským či profesionálním historikem nebo dokonce pamětníkem válečných událostí? Pak nás prosím kontaktujte prostřednictví e-mailové adresy info@18-21century.com nebo na telefonu 602 203 969. Budeme vděční za všechny Vaše poznatky, archivní materiály, fotografie i svědecké výpovědi,“ uzavírá Martin Váňa.

Projekt „Protivzdušná obrana Plzně“ je realizován v rámci Otevřené výzvy Pěstuj prostor pořádané spolkem Pěstuj prostor ve spolupráci s Ministerstvem kultury, Plzní 2015 a za finanční podpory statutárního města Plzně. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka