Zákaz kouření na Plzeňsku neměl na tržby restaurací ani na rušení nočního klidu žádný vliv

Zákon chránící nekuřáky v restauracích, barech a hospodách je v účinnosti 119 dní. V Plzeňském kraji zatím „protikuřák“ slaví úspěch.

Cílená propagace v Plzni

Téměř 70 % obyvatel kraje nemá s novou regulací žádný problém, každý třetí respondent dokonce konzumuje více. Ve sledovaném období překvapivě klesl i počet případů rušení nočního klidu. Tyto a další závěry vyplývají z exkluzivního průzkumu Ministerstva zdravotnictví ČR. Výsledky šetření byly uveřejněny při příležitosti konání osvětové kampaně „Poslední típnutí“ před Obchodním centrem Plzeň. 

Česká republika se stala jednou z posledních zemí Evropské unie, která přijala protikuřáckou legislativu. Odborníci na závislosti nový zákon vítají. Téměř každé páté úmrtí u nás je spojeno s kouřením.  Riziko se však netýká pouze aktivních kuřáků, ale i jejich okolí. 

Kouření už není „cool“

Počet mladých kuřáků ve věku od 18 do 26 let v České republice patří mezi nejvyšší v Evropské unii. Situace se však může již brzy změnit. Podle výsledků exkluzivního průzkumu Ministerstva zdravotnictví ČR totiž obliba cigaret mezi mladými v Plzeňském kraji klesá. Mezi respondenty se „protikuřácký“ zákon těší největší podpoře právě v této věkové skupině.  Ani mezi staršími lidmi však není kritiků mnoho. Pouze tři z deseti uvedli, že nová pravidla vnímají negativně. Regulaci obecně podporují lidé s vysokoškolským vzděláním a obyvatelé měst. Méně zastánců má pak nový zákon zejména na venkově.      

Obavy z menší míry konzumace v restauracích, barech a hospodách se po skoro čtyřech měsících ukazují jako chybné. Více než polovina obyvatel kraje (54 %) svou míru konzumace nezměnila. Čistý vzduch naopak láká obyvatele Plzeňského kraje k vyšší konzumaci – 27 % dotázaných nyní spořádá více než předtím. 

„Výsledky průzkumu v Plzeňském kraji jsou pozitivní, zejména kvůli tomu, že podle něj obliba cigaret mezi mladými lidmi v kraji klesá a zároveň tato věková skupina nejvíce podporuje tzv. protikuřácký zákon. Opět se také ukázalo, že zákon má pozitivní vliv na návštěvnost restaurací,“ vysvětluje náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.   

Zatímco nekuřáci se mohou těšit z čistého vzduchu, nová legislativa podle průzkumu pomáhá i kuřákům. Z šetření vyplývá, že každý čtvrtý kuřák plánuje díky „protikuřáku“ svůj zlozvyk omezit, nebo se ho úplně zbavit.  V Plzeňském kraji mohou kuřáci vyhledat odbornou pomoc například v centru pro závislé na tabáku při Fakultní nemocnici Plzeň nebo se bezplatně informovat o boji se svou závislostí na Národní lince pro odvykání kouření (tel.: 800 350 000). 

Počty případů rušení nočního klidu mírně klesly 

Kritici nové legislativy často varovali před zvýšením počtu případů rušení nočního klidu. To měli zapříčinit hosté, kteří jsou nově nuceni kouřit venku. Podle statistik Městské policie Plzeň však počet případů rušení nočního klidu od června do srpna letošního roku oproti předešlému roku dokonce mírně klesl. 

Zatímco od června do srpna roku 2016 řešili plzeňští strážníci 92 případů rušení nočního klidu, ve stejném období v roce 2017 to bylo už jen 69. Nutno podotknout, že tato čísla se netýkají pouze případů vztahující se na kuřáky před hospodami, ale také například na hlasitou hudbu vycházející z podniků. 



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka