Západočeská galerie oceněna na soutěži Gloria musealis

Cenu Českého výboru Mezinárodní rady muzeí (ICOM) si ze XIV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2015 přivezla Západočeská galerie v Plzni, příspěvková organizace Plzeňského kraje za výstavu „Gottfried Lindauer (1839 – 1926).

Cílená propagace v Plzni

Plzeňský malíř novozélandských Maorů“, uspořádanou ve dnech 6. května 2015 až 20. září 2015. Cenu převzal ve ve Smetanově síni Obecního domu ředitel galerie Roman Musil v doprovodu kurátorek výstavy a za přítomnosti radního Plzeňského kraje Jaroslava Šobra.

Výjimečný projekt Západočeské galerie v Plzni připravený v úzké spolupráci s novozélandskými partnery poprvé představil dosud neznámé dílo plzeňského malíře Gottfrieda Lindauera. Díky výstavě a doprovodné publikaci se Lindauerovým malbám původních maorských obyvatel Nového Zélandu dostalo vskutku objevného uměleckohistorického zhodnocení. Projekt se stal příkladem hluboké a velmi obohacující mezinárodní spolupráce.

„Před naší výstavou byl Gottfried Lindauer pro širší a možná i pro část odborné veřejnosti prakticky neznámým autorem. Těší mě, že nyní je tomu zcela naopak a zvláště pro Plzeňany se stal tento umělec původem z Plzně, který dosáhl velkého respektu a uznání ve své druhé vlasti na Novém Zélandu, další takřka ikonickou osobností, na kterou mohou být právem hrdí, stejně jako na jiné své slavné rodáky Ladislava Sutnara a Jiřího Trnku. Jsem rád, že má Západočeská galerie ve svém zřizovateli Plzeňském kraji velmi osvíceného partnera, který nám i u tak náročného projektu soustavně vytvářel tolik potřebné zázemí, nezbytné pro jeho realizaci,“ dodává ředitel Západočeského muzea v Plzni Roman Musil.

„Výstava Gottfrieda Lindauera, jeden z hlavních projektů v rámci programu Evropského hlavního města kultury 2015, se těšila opravdu výjimečnému zájmu veřejnosti. Vidělo ji téměř 17 tisíc návštěvníků. Těší nás, že výstavu ocenila i odborná veřejnost, a řediteli Západočeské galerie Romanu Musilovi za tento počin patří velký dík,“ komentuje úspěch Jaroslav Šobr, radní Plzeňského kraje pro kulturu, památkovou péči a neziskové organizace. 

Náš region zaznamenal na vyhlašování prestižních cen ještě jeden velký úspěch. První místo v kategorii Muzejní počin roku 2015 získalo Národní technické muzeum za projekt „Centrum stavitelského dědictví Plasy“. Projekt Centra stavitelského dědictví Plasy byl dokončený a zpřístupněný na koci září 2015 využívá pro muzejní účely část areálu národní kulturní památky – komplex pivovaru bývalého cisterciáckého kláštera. Podle porotců citlivě propojuje muzejní a edukační funkce určené laické i odborné veřejnosti se zážitkovými aktivitami. Areál nabízí expozice, výstavy, odbornou knihovnu či praktické ukázky řady stavebních řemesel včetně výchovných programů pro školy. Profesionálům je pak k dispozici studijní depozitář stavebních prvků.

Do XIV. ročníku soutěže se přihlásilo celkem 72 muzeí a galerií z celé republiky s 80 soutěžními projekty. Kompletní výsledky Národní soutěže muzeí Gloria musaealis najdete na webu www.cz-museums.cz/news/gloria_musaealis


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka