Západočeská galerie zve na přednášky

Západočeská galerie zve v úterý a ve středu na přednášky a také komentovanou prohlídku výstavy. První přednáška Bratři Čapkové proti totalitě se koná v úterý 9. ledna od 17 hodin v Masných krámech.

Jarní servisní akce AUTO CB

Přednáší PhDr. Kristina Váňová, ředitelka Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše.

Bratři Čapkové svou tvorbou i osobním životem vyznávali demokratické a humanistické ideály. Odmítali totalitní režimy a bojovali proti nim ve svém díle. Oběma byl osudný nástup fašismu ve 30. letech, který předčasně ukončil jejich životy. Jejich dílo však přežilo a je stále aktuálnější. Jde o doprovodný pořad k výstavě Tenkrát v Evropě. Čeští umělci v totalitních režimech 1938–1953.

V úterý 9. ledna od 18 hodin se v přednáškovém sále Západočeské galerie v Pražské 13 koná přednáška Christologický cyklus ve Starém Plzenci v souvislostech eucharistického prostoru. Přednáší Petr Jindra.

Po roce 1350 byl v chóru kostela Narození Panny Marie ve Starém Plzenci proveden technikou fresco-secco rozsáhlý christologický cyklus o 27 polích, podrobně ilustrující podstatné momenty Kristova pozemského života. Jedná se o významný zajímavý doklad obrazového vybavení středověkého liturgického prostoru, které současně přináší i některé neobvyklé motivy. Přednáška se bude zabývat nejen koncepcí cyklu a ikonografií jednotlivých scén, ale poukáže především na významové souvislosti toho narativního cyklu v liturgickém prostoru v kontextu mešního obřadu. Jde o doprovodný pořad k výstavě »V oplatce jsi všecek tajně«. Podoby eucharistického Krista ve vizuální kultuře.

Středa přinese poslední komentovanou prohlídku výstavy TENKRÁT V EVROPĚ. Čeští umělci v totalitních režimech 1938–1953. Od 17 hodin ji hostí výstavní síň Masné krámy. Výstavou provází její spoluautorka Marie Klimešová (Ústav pro dějiny umění FF UK). Výstava končí 21. ledna.

 



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka