Západočeská univerzita i dobrovolníci v Plzni vyrábí ochranné štíty

Na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) se vyrábí ochranné štíty pro pracovníky městských sociálních zařízení i dalších provozů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Většina zapojených pracovišť ZČU využívá 3D tisk, na Fakultě elektrotechnické pracují nově pomocí technologie laserového řezání. Pracovníci městských organizací již obdrželi prvních dvě stě štítů. S výrobou na ZČU se ale nekončí. Instituce, které mají o ochranné štíty zájem, mohou kontaktovat univerzitu prostřednictvím on-line formuláře.

„Pro zajištění ochranných prostředků do našich sociálních zařízení děláme opravdu maximum. Skvěle nám funguje systém šití roušek, kdy jsme koupili látku a z ní v dílnách J. K. Tyla i dobrovolné šičky vyrobí 110 tisíc roušek. Nicméně jakékoliv zesílení ochrany zaměstnanců nejen v sociálních zařízeních je na místě, tisk štítů považuji za skvělý a hlavně užitečný nápad,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Do výroby ochranných štítů se na ZČU postupně zapojila řada pracovišť. 3D tiskárny začaly přibližně před týdnem pracovat na všech technických fakultách, tedy elektrotechnické, strojní a aplikovaných věd, ve výzkumném centru NTC, ale také na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Svými tiskárnami přispěla i Fakulta pedagogická a Centrum informatizace a výpočetní techniky. Tiskne se také v oddělení Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU, které na poptávku ze strany města Plzně zareagovalo a celou akci koordinuje. Na výzvu, kterou zveřejnilo na svých webových stránkách a sociálních sítích, se do výroby zapojila i Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, plzeňská Masarykova ZŠ i několik jednotlivců.

Materiál pro 3D tisk univerzitě poskytlo město Plzeň. „Těm, kdo se rozhodli se připojit, nejen rozvážíme materiál, ale snažíme se jim poradit, jak mají štíty tisknout, balit a sbírat, aby byla dodržena co nejvyšší hygiena,“ říká Viktor Chejlava z Celoživotního a distančního vzdělávání ZČU, který má po organizační stránce akci na starosti. „Po vyrobení by štíty měly být alespoň 90 hodin bez kontaktu s okolním prostředím,“ upřesňuje. V pondělí 30. března zveřejnilo Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU na svých webových stránkách formulář, jehož prostřednictvím mohou o štíty požádat také další instituce. Cesta ze ZČU k těm, kdo ochranné štíty potřebují, tak bude snadná a rychlá.

Fakulta elektrotechnická začala v průběhu týdne využívat pro výrobu štítů výrazně rychlejší metodu řezání laserem. "Výroba ochranných štítů je další cesta, jak můžeme našimi znalostmi a moderní technologií pomoci lidem, kteří ve svém zaměstnání podstupují riziko nákazy novým koronavirem,“ říká děkan Fakulty elektrotechnické Zdeněk Peroutka. Nově navržený štít se skládá jen ze dvou dílů – průhledná část je z polykarbonátu o šíři 1 mm, na flexibilní pásku kolem hlavy je použit polypropylen. Rychlost výroby je ve srovnání s 3D tiskem až 24násobně vyšší. Řešení navrhli studenti doktorského studia, kteří jsou společně s několika zaměstnanci do výroby zapojeni. Pro ty, kteří by je chtěli následovat, zveřejnili podklady pro výrobu na webu Thingiverse.

Výzkumné centrum NTC, které se na výrobě ochranných štítů také podílí, nabídlo své služby i v oblasti dezinfikování a poliklinice na plzeňském Denisově nábřeží zapůjčilo pro tyto účely generátor ozónu.

V Plzni se spojili dobrovolníci, tisknou ochranné pomůcky pro zdravotníky

Dobrovolníci z Plzně a okolí se rozhodli ve spolupráci se Správou informačních technologií města Plzně pomoci v boji proti epidemii koronaviru. Na 3D tiskárnách začali vyrábět nedostatkové ochranné štíty pro lékaře a pracovníky sociálních služeb, o které je v současné době obrovský zájem. Pracovníci Správy informačních technologií města Plzně poskytli dobrovolníkům k využití městské 3D tiskárny, zajištují materiál nutný k výrobě pomůcek a také koordinují jejich distribuci. V současné době se již podařilo doručit do sociálních služeb a ordinací lékařů na čtyři stovky štítů, další budou následovat.

„Jsem velice pyšný na to, jak velkou solidaritu v souvislosti s epidemií koronaviru občané projevují. Jejich iniciativa je skvělá, obětují svůj volný čas pro to, aby pomohli ostatním ve složité situaci. Tuto aktivitu se snažíme maximálně podpořit, chtěl bych proto poděkovat i našim zaměstnancům, kteří tak záslužnou činnost koordinují,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Na výrobu štítu je nutné vytisknout součástky na 3D tiskárně, ty jsou poté kompletovány s plexisklem a gumou k upevnění masky na obličej. Ochranný štít slouží pro opakované použití, zdravotníci dostávají návod, jak jej správně udržovat. „Momentálně vyrábíme na 12 tiskárnách. Štíty poté kompletujeme v zázemí SIT Portu městského technologického parku v Cukrovarské ulici, odkud je dále distribuujeme. Budeme se snažit vyrobit tolik štítů, kolik bude v našich silách, ale máme omezené možnosti z hlediska kapacity dobrovolníků i materiálu na výrobu pomůcek, který je velmi obtížně k sehnání. Aktuálně máme materiál na několik stovek štítů, uvidíme, jak se situace vyvine do budoucna,“ vysvětlil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Na úplném počátku výroby ochranných štítů v Plzni stáli dobrovolníci z komunity SIT Port a Centra robotiky při Správě informačních technologií města Plzně, poté se okruh zapojených lidí začal postupně rozšiřovat. „Chtěl bych poděkovat spoustě lidem, jmenovitě Tomášovi Haberovi, lektorovi Centra robotiky. Schůzka s ním nám dala jistotu, že můžeme výrobu rozjet, ale samozřejmě všem dalším dobrovolníkům, kteří mají doma 3D tiskárny a neváhají obětovat celé dny, aby pomohli. Díky patří také dodavatelům nedostatkového materiálu, ten platíme sami, ale najdou se i podnikatelé, kteří materiál zdarma věnují, například společnost Member s.r.o. z Hořovic. Děkujeme také Lékařské fakultě v Plzni Univerzity Karlovy a Střední průmyslové škole dopravní Plzeň, jež se zapojily do tisku, a Gymnáziu a Střední odborné škole Rokycany za zapůjčení dalších 3D tiskáren. A v neposlední řadě patří velké díky komunitě 3D tiskařů v čele s panem Průšou, který uvolnil zdarma návod k výrobě štítů. Je to opravdu týmová práce v podstatě na celorepublikové úrovni a musím říct, že tuto iniciativu zdravotníci nesmírně oceňují, leckdy jsou až dojati, jak jsou lidé solidární, jak se dokázali spojit,“ uvedl ředitel úseku SIT Port Správy informačních technologií města Plzně Tomáš Cholinský.

Dobrovolníci samozřejmě vítají mezi sebe další zájemce, kteří by mohli pomoct s 3D tiskem komponentů nebo případně dodavatele materiálu, jež by mohli zajistit náplně do 3D tiskáren PET-G, potřebná jsou i plexiskla a dírkové pružinky na uchycení. Kontaktní osobou je Tomáš Cholinský, cholinsky@plzen.eu.

Aktivita Správy informačních technologií města Plzně rozšiřuje kapacitu výroby ochranných štítů, které pro město Plzeň vyrábí s pomocí dobrovolníků i Západočeská univerzita. Děkujeme všem, kdo pomáhají.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka