Zastupitelé Plzně schválili dotaci na výměnu oken v budově bývalé papírny

Zastupitelé schválili dotaci ve výši čtvrt milionu korun na provedení druhé etapy opravy kovových industriálních oken v budově třídírny papíru v areálu bývalé papírny Piette v Zahradní ulici.

Cílená propagace v Plzni

O dotaci požádal vlastník nemovité kulturní památky, společnost KRPA INVESTMENT, a. s. Kovová okna budovy se nachází v havarijním stavu, oprava 42 kusů je nezbytná. Odkládáním prací by mohlo dojít k nevratnému poničení autentických oken, čímž by se neúnosně navýšily náklady na provedení oprav. 

„Objekt třídírny papíru již delší dobu neslouží svému původnímu účelu, v posledních letech se však o prostory zajímají občanské iniciativy a provozují zde různé kulturní a společenské akce, pořádají koncerty, výstavy i taneční školu. Historická továrna tak získává novou funkční náplň, současně s tím se již konají první opravy budovy. Náklady na renovaci 42 kovových industriálních oken jsou vyčísleny na 798 727 korun,“ uvedl první náměstek Martin Baxa. 

Historická továrna původně sloužila jako papírna společnosti Piette. Šlechtický rod francouzského původu Piette de Rivage ve své době patřil k nejlepším a nejpokrokovějším výrobcům papíru v Evropě. Zdejší plzeňská pobočka se proslavila nejen výrobou papíru, ale také sponzorováním vynálezce Františka Křižíka, kdy za něj hradila veškeré náklady spojené s vynálezem prvního použitelného elektrického osvětlení na světě. Jednotlivé objekty plzeňské papírny vznikaly postupně, nejstarší a nejcennější byly postaveny v letech 1871 až 1973 v anglickém industriálním novogotickém stylu. Areál představuje unikátní příklad kvalitní a precizní průmyslové architektury konce 19. století.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka