Zboží z letáků v západočeských obchodech vůbec nebylo, nebo bylo za jinou cenu

Akční zboží z letáků v okamžiku zahájení prodeje často vůbec v obchodě není, za to zlevněné pak v mnoha případech zaplatíte plnou cenu.

Cílená propagace v Plzni

Inspektorát pro Plzeňský a Karlovarský kraj se zaměřil v posledních týdnech právě na letáky řetězců a výsledek: „Z 55 provedených kontrol bylo vše bez problémů jen ve čtyřech případech. V 37 případech zboží stálo víc, než bylo uvedeno v letáku. Ve 20 případech inspektoři v prodejnách hledali zboží z letáků marně,“ říká Jan Řezáč, ředitel Česká obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

Argumenty prodejců, proč zboží z letáků vůbec nemají, byly různé: Od logistických chyb v zásobování, až po selhání člověka v prodejně, kdy zboží bylo ve skladu a na prodejní plochu jej dodávali až později, kdy už inspekce zboží v prodejně marně hledala.

Kontroly probíhaly v Plzeňském a Karlovarském kraji od 15. dubna do 31. května 2017. Výjimečně inspektoři přidali do nákupu k akčnímu zboží z letáků i zboží ve slevě, které bylo zajímavé z pohledu kontroly, ale v akčním letáku nebylo. V drtivé většině (cca 95%) bylo však kontrolováno výhradně zboží z akčních letáků. Při těchto kontrolách Česká obchodní inspekce také často využila podněty spotřebitelů.

Jmenovat řetězce může Česká obchodní inspekce až po nabytí právní moci rozhodnutí. Konkrétní případy teprve budou řešeny ve správním řízení, součástí bude i rozhodování o výši pokuty. Maximální sankce (za klamavou obchodní praktiku) může být až do 5 000 000 Kč.

Za poslední rok nabyly zatím právní moci pokuty v tomto regionu a za obdobné porušení pro společnosti Tesco 400 000 Kč, 435 000 Kč a 1 235 000 Kč, Penny Market 600 000 Kč a 2x 800 000 Kč, či Albert 300 000 Kč a 350 000 Kč. Kontroly u těchto subjektů provádí inspektorát pro Plzeňský a Karlovarský kraj opakovaně i vzhledem k tomu, že na ČOI v tomto regionu chodí stále spousta podnětů od spotřebitelů, kteří si nejvíce stěžují právě na špatné účtování a také na chybějící zboží z letáků v prodejnách.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 13.06.2017 12:10



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka