Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje má novou výjezdovou základnu na Doubravce

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje slavnostně otevřela ve středu 1. března ve 13 hodin novou výjezdovou základnu v Plzni na Doubravce.

Cílená propagace v Plzni

Výjezdová skupina RZP nově vyjíždí z objektu v ulici Ke Sv. Jiří 3/2

Ten patří soukromému vlastníkovi, který na vlastní náklady provedl veškeré úpravy prostor, které budou mít zdravotničtí záchranáři k dispozici formou pronájmu. Nájemní smlouva byla podepsána prozatím na jeden rok, předběžně ale záchranáři předpokládají, že na tomto místě setrvají až do výstavby vlastní základny, která se plánuje za 3 - 4 roky ve Hřbitovní ulici.

Rychlejší pomoc pro obyvatele Doubravky

Nová výjezdová základna umožní rychlejší pomoc především obyvatelům městské části Doubravka, dobrá dostupnost je odsud ale také do částí severního Plzeňska a Rokycanska,“ říká ředitel ZZS Pk Pavel Hrdlička. „Do současnosti jsme za pacienty na Doubravku dojížděli z výjezdových základen v Koterově nebo v Lidické ulici. Dopravní situace v centru města se ale stále více komplikuje, takže nová základna výrazně zkrátí dojezdové časy do této části Plzně. Při náhlé zástavě oběhu každá ztracená minuta snižuje pacientovy šance zhruba o 10%,“ dodává doktor Hrdlička.

Celková výměra pronajatých prostor činí 390 m2. V prvním nadpodlaží se nachází garáž, sociální zařízení a dvě další menší místnosti, v 2. NP pak předsíň s kuchyňskou linkou, dvě obytné místnosti pro záchranáře a koupelna s WC.

Přestože k slavnostnímu přestřižení pásky došlo až po poledni, záchranáři sloužili v nových prostorách už od sedmé hodiny ranní. V době, kdy si hosté a novináři prohlíželi jejich zázemí, už měli za sebou tři výjezdy k pacientům.

Zdroj: Tiskové centrum ZZSPK

Poznámka redakce: Nová doporučení Evropské resuscitační rady ERC 2015 kladou velký důraz na to, aby zdravotníci používali kvalitní záchranářské vybaveníautomatické externí defibrilátory AED, jejichž obsluha je jednoduchá a díky hlasové nápovědě přístroje provádí záchranáře celým postupem až k dodání defibrilačního výboje, který je v časné fázi resuscitace velmi důležitý a defibrilátory mohou mnoha lidem zachránit život. Dodavatelem zdravotnické techniky je společnost Krásný - zdravotnická technika s.r.o. 

Vhodným vybavením pro záchranáře je také trenažer pro nácvik kardiopulmonární resuscitace. Profesionální resuscitační figurína Brayden má červené LED diody pro realistické znázornění toku krv a poskytuje okamžitou zpětnou vazbou, jestli je kardiopulmonární resuscitace (KPR) prováděná správně. 

Fotogalerie
Autor: Kateřina Štveráková Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka