Železná Ruda si ve čtvrtek připomene 25 let od obnovení železničního spojení s Bavorskem

Odstranění jednoho ze symbolů rozdělené Evropy v souvislosti s obnovením železničního spojení s Bavorskem v roce 1991 připomene ve čtvrtek 2. června vzpomínková akce na hraničním nádraží v Železné Rudě - Alžbětíně. Program za účasti řady významných hostů z obou stran hranice začne v 13.30 hod.

Cílená propagace v Plzni

V roce 1991 byli aktéry bouřlivých oslav v Alžbětíně mimo jiné tehdejší kancléř Spolkové republiky Německo Helmut Kohl a československý premiér Petr Pithart. „Vzpomínková akce bude srdeční záležitostí všech, kteří se tu před 25 lety podíleli na obnově provozu, ať už z řad politiků, místních lidí nebo železničářů. Pro všechny, kteří se v tomto prostoru pohybovali, to byla velká událost. Je třeba si připomínat nejen výročí rekonstrukce nádraží, ale zejména dobu, kdy ještě nebyla volná hranice,“ sděluje starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. Součástí dvouhodinového programu bude příjezd zvláštního vlaku Českých drah z Plzně, hudba i občerstvení.  

Hraniční nádraží leží na trati č. 183 Plzeň – Železná Ruda.  „Ta původně vstoupila do povědomí jako soukromá Plzeňsko-březenská dráha v délce 97,5 km. Počátek provozu se datuje od 20. září 1876, kompletní zprovoznění nastalo 20. října 1877, tedy až po dokončení tunelu do železniční stanice Špičák,“ uvádí Ing. Vladimír Kostelný, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah. 

Po dobu své existence prošlo hraniční nádraží řadou změn. Od roku 1948 zde byla železniční doprava stále více omezována a začátkem roku 1953 úplně zastavena. „Ve stanici byly přerušeny koleje a podél státní hranice vyrostl plot. U výpravní budovy vznikla mohutná zeď a ve štítu české části směrem do Německa byla umístěna rudá pěticípá hvězda,“ připomíná historii budovy Vladimír Kostelný. Ke znovuotevření železničního pohraničního přechodu Železná Ruda – Bayerisch Eisenstein došlo v důsledku politických změn až 2. června 1991. 

Po obnovení železničního spojení je možné opět cestovat vlakem s přestupem v Alžbětíně z Bavorska do Čech a naopak. K obnovení nákladní vlakové dopravy však již nedošlo.  Od roku 2006 bylo ve spolupráci Českých drah a společnosti DB Regio zavedeno sedm párů vlaků z Plattlingu přes Železnou Rudu na Špičák a zpět, které ale z důvodu nízkého využívání nejsou dnes již vedeny. „Oblast Železné Rudy však v posledních letech získala obrovskou oblibu zájemců o krásnou přírodu s možnostmi využívání nejrůznějších sportovních aktivit a to na obou stranách hranice. Pro dobrou dosažitelnost atraktivních míst Šumavy existuje široká škála tarifních nabídek, např. lze využít jízdenky Bayerwald-Ticket a GUTI i ve spojích ze Železné Rudy na Špičák ve vlacích ČD.“ dodává Vladimír Kostelný. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka