Ženou regionu za Plzeňský kraj je zakladatelka Nadačního fondu Šance onkoláčkům Lenka Klasnová

Vítězkou sedmého ročníku prestižního ocenění Žena regionu se za Plzeňský kraj stala Lenka Klasnová, která po vlastních zkušenostech se závažnou nemocí svého syna založila Nadační fond Šance onkoláčkům. Slavnostní předání se uskutečnilo v úterý 3. května v Měšťanské besedě v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ocenění jí za přítomnosti zástupců soutěže a partnerů předal hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

„Velmi si vážím práce všech nominovaných žen. O řadě z nich jsem slyšel již v minulosti a jsem velmi rád, že takových žen přibývá. Těší mě, že jim mohu prostřednictví projektu Žena regionu poděkovat, což by měl udělat ostatně každý nejen z jejich okolí,“ uvedl při slavnostním předávání hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a dodal: „Příběh letošní vítězky je navíc neuvěřitelně silný, protože je plný naděje, ale i tvrdé práce, kterou má maminka malého Matyáška za sebou.“

Lenka Klasnová, kterou letos vybrala veřejnost coby absolutní vítězku Plzeňského kraje, má za sebou strastiplnou, ale velmi odhodlanou cestu. Ve dvou letech jejímu synovi Matyášovi lékaři zjistili rakovinu. Dávali mu jen čtyřprocentní šanci na život. „Byl to pro nás šok, ale rozhodli jsme se to s rodinou nevzdat, bojovat a postavit se zpět na nohy,“ vysvětlila Lenka. Podle jejích slov následovalo pro rodinu velmi těžké období. „Léčba byla zatěžující pro všechny nejen po psychické a fyzické stránce, ale dost to poznamenalo i finanční situaci rodiny,“ popsala Lenka. Výborně prý tehdy zafungovala rodina a blízcí. Společně se rozhodli pro chlapce uspořádat benefiční koncert, aby shromáždila dostatek finančních prostředků pro jeho léčbu. Jednoho večera se pódium přeštického kulturního domu proměnilo v centrum místního kulturního dění a vystřídala se na něm řada místních, ale i slavných jmen. Benefici podpořila například Dáda Patrasová, Eva Pilarová, Marek Ztracený, Hana Křížková nebo houslový virtuos Pavel Šporcl. „Velmi nás překvapilo, kolik se kolem našlo ochotných lidí pomáhat a zapojit se. Ať už šlo o blízké či známé osobnosti, které se benefičního večera zúčastnily,“ vzpomíná dodnes Lenka. Večer nakonec vynesl finance přesahující sto tisíc korun, které putovaly na Matyáškovou léčbu. Kromě zdaru večera se pak jednoho dne rodina po dvou a půl letech léčby dočkala i radostné zprávy o synově uzdravení. Tím však Lenčin příběh nekončí. Po své strastiplné zkušenosti nezanevřela a s kamarádkou Ladislavou  Blumelovou  založila Nadační fond Šance onkoláčkům. Ten od konce roku 2014, kdy jej Lenka s Ladislavou založily, stihl pomoci či zprostředkovat podporu pro 130 dětí v onkologické léčbě a skoro 40 dalších s jiným vážným onemocněním. Lenka se i nadále nadaci věnuje s obrovským nasazením. Díky své životní zkušenosti dokáže dětem i jejich rodinám poskytnout naději v uzdravení a lepší zítřky.

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs předal Lence Klasnové kromě pamětní medaile a děkovného listu finanční dar ve výši 10 tisíc korun. Finančním darem ocenil také prorektorku Univerzity Karlovy Milenu Králíčkovou, která v žebříčku hlasování obsadila druhé místo, a třetí Miroslavu Kuntzmannovou, autorku netradičních kuchařek. Zvláštní cenu za dlouhodobou práci se sportovní mládeží předal Václav Šlajs Libuši Škvařilové, trenérce družstva házenkářek HC Plzeň.      


O soutěži:
Celostátní soutěž Žena regionu je určena všem ženám, jež svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu. Nejedná se přitom jen o veřejně známé a úspěšné osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost ani média většinou ani tušení. Soutěž se koná pod záštitou Senátu Parlamentu České republiky, Asociace krajů ČR a Plzeňského kraje. Vyhlašovatelem soutěže je od roku 2009 společnost Prime Communications, s. r o.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 04.05.2016 14:12



6 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka