Zvířecí záchranáři kontrolovali Berounku. Nejen kvůli ptačí chřipce

Všechno už je v pohybu. I když to zatím ještě nevypadá a podle kalendáře si na první jarní den ještě počkáme, tak s prodlužujícím se dnem je už většina ptáků jako na trní a připravuje se na jarní hnízdění.

Jarní servisní akce AUTO CB

"Jelikož však v posledních dnech se stále hovoří a píše nejen o blížícím se jaru, ale i o ptačí chřipce, rozhodl jsem se provést kontrolu na jednom našem nejfrekventovanějším a nejvýznamnějším zimovišti vodních ptáků na řece Berounce. O spolupráci a technickou podporu jsem požádal i profesionální hasiče Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, a to přímo pana ředitele územního odboru plk. Ing. Pavla Musila," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Ten vyšel maximálně vstříc, a tak část kontroly vodního toku proběhla přímo z motorového člunu, tak aby se přítomní dostali i do míst, na která se ze břehu jen stěží podívají. 

"Tímto zároveň děkuji profesionálním hasičům za jejich spolupráci a pomoc, přičemž z člunu byla podorbně zkontrolována horní část  Berounky a zbývající úsek řeky jsem následně projel už autem a zkontroloval namátkově na všech náhonech vodních elektráren a zákoutích řeky Berounky až do Zvíkovce," dodává Makoň.

No a výsledek? 

"Všechno už je v pohybu a tolik vodních ptáků, kolik je na Berounce teď, jsem opravdu už dlouho neviděl. Stovky divokých kachen, včetně druhů severských, volavky, kormoráni, labutě. Vše je ve výborné kondici, částečně už rozpárované a připravené k obsazení teritoria či přesunu na rozmrzající rybníky. Hodně vodních ptáků na Berounce však ještě zimuje a bude se vracet domů na sever až v následujících týdnech. Každopádně dohromady je to velice slušná koncentrace vodních ptáků v celé délce toku," líčí Karel Makoň.

Co se nálezu uhynulých ptáků týká, ani kontrola z motorového člunu, ani kontrola na náhonech vodních elektráren neprokázala žádný enormní úhyn vodních ptáků. "To, co jsem tak trochu podvědomě čekal, se nevyplnilo a nenašli jsme ani jednoho uhynulého vodního ptáka. Pod Chlumkem u Plzně je jeden křídlovaný kormorán, o kus dál torzo ožrané srny, sem tam nějaká ta igelitová taška, kanystr či jiný bílý odpad, ale labuť, kachna - nic. To samé i na náhonech vodních elektráren a v zákoutích řeky Berounky. Při kontrole jsem dokonce mluvil i s obsluhou některých elektráren, a ani tito lidé nenašli na česlech zachyceného nic neobvyklého," konstatuje Makoň.       

Navíc páry labutí velkých pravidelně hnízdících na Berounce jsou už na svých místech a ten zbytek se pravděpodobně vrátil zase do Plzně na rozmrzlý Bolevák, kde Plzeňáci provádí pravidelné kontroly téměř každý den. 

"Takže za nás - na Berounce a Boleváku zatím dobré a věříme, že s blížícím se jarem a přesunem ptáků na hnízdiště to bude zas už jenom lepší," uzavírá Karel Makoň. 



Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka