Zvířecí záchranáři kroužkují luňáky

Již druhý týden probíhá kroužkování luňáků červených a hnědých.

Cílená propagace v Plzni

Jako každý rok, tak i ten letošní se členové Záchranné stanice živočichů v Plzni pohybují hlavně na Tachovsku u kolegy ornitologa Václava Pinty a manželů Machačových.

"Zkontrolováno máme kolem 20 hnízd a okroužkováno z celého kraje k 30 mláďatům luňáka červeného i hnědého," líčí šéf stanice Karel Makoň.

Kromě klasických ornitologických kroužků se luňákům na druhou nohu dává ještě kroužek odečítací, ten se dá snadno nafotit a odečíst bez toho, že by byl pták dále zbytečně chytán a rušen. "Díky těmto kroužkům pak máme zpětná hlášení zejména z destinací, kde naši luňáci zimují," dodává Makoň.

Co je však pode Makoně letos nové, je skupina spolupracovníků, kteří se do sledování luňáků zapojili. "Kromě známých jako je Václav Pinta, Karel a Růžena Machačovi, David Melichar, hlavní koordinátor Dušan Rak a další, máme i hodně nových tváří, pomocníků a hlavně lezců. Hodně se zapojil a leze například Jiří Segeč, Milda Paisker ml., znovu začala lézt i Hana Makoňová, ale i Pavel Šimek a Jaroslav Forman či malá Hanča," vypočítává Karel Makoň.

foto: desop 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka