Zvířecí záchranáři připravili ve Svéradicích hnízdo pro čápy

Další stožár pro hnízdo čápů bílých o víkendu připravili plzeňští ochránci zvířat. Tentokrát osazovali hnízdní podložku na starý příhradníkový stožár, který nahradí původní hnízdo čápů, umístěné na stejně vysokém komíně v ZD Svéradice na Klatovsku.

Cílená propagace v Plzni

"Když to všechno klapne, tak nová dojírna se začne stavět příští rok, a tak komín od té staré, na které je hnízdo už léta, přijde zbořit. Proto se už dnes připravuje hnízdo jiné. Tentokrát naprosto příšerné počasí, zima, déšť, všechno mokré a celkově nám to vůbec nešlo od ruky," líčí šéf stanice Karel Makoň. ?

Velký Bor na Klatovsku je také zabezpečen a hotov. Komínový průduch od funkční plynové kotelny obecních bytů zabezpečen a překryt speciální ochrannou stříškou.  "Již druhým rokem se zde na komíně pokouší o hnízdění pár čápů bílých, a tak, aby mohlo hnízdo na komíně zůstat, bylo třeba průduch od kotlů zabezpečit a překrýt. Teď je vše hotové, a čápi mohou na zbývající ploše komína o rozměrech 90x110 cm postavit hnízdo nové, aniž by ucpali průduch a způsobili tím sobě i obyvatelům domu problémy," vysvětluje Karel Makoň.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka