Zvířecí záchranáři u Líní límcovali husy

Názory na označování divokých husí a labutí speciálními ornitologickými značkami tak zvanými límci se liší.

Jarní servisní akce AUTO CB

"Zejména veřejnost není na tento způsob značení příliš zvyklá, a tak kromě dotazů co to má ten pták na
krku za plechovku, se lidé ptají, proč se to těm ptákům vůbec dává?," líčí šéf záchranné stanice živočichů Kare Makoň. 

Límcování je vědecká činnost, díky které ornitologové získávají data o jednotlivých druzích volně žijících živočichů. "Je to vlastně něco jako kroužkování ptáků, přičemž límce jsou nápadnější a lépe se odečítají. Díky tomu máme pak více dat sloužících k následné ochraně sledovaných druhů ptactva. I přesto, že o límcování se vedou nejrůznější diskuse, má tato metoda své opodstatnění a konkrétní výsledky," vysvětluje Makoň.

Pod taktovkou Michala Podhrázského (hlavního koordinátora značení husí velkých) se podařilo odchytit 6. 6. 2018 celkem devět husí (2 dospělé, 7 mláďat) na rybářském revíru rybníka U křížku kousek od Líní. Jedná se o uměle vytvořený rybník, na který se již třetím rokem stahují rodiny husí velkých z rezervace Nový rybník a sousedních vodních ploch. I přesto, že na rybníku je provozován intenzivní sportovní rybolov a není téměř žádná rákosina, pro husy je přehledný, bezpečný a s dobrým přístupem na pastvu. "Přesněji řečeno, plocha je přehledná, pastva na sousedních plochách snadno dostupná, a když je více rodin pohromadě, tak je to pro všechny i bezpečnější. Navíc husy patří k těm chytřejším a inteligentnějším ptákům, a tak jejich přesuny na jiné plochy než hnízdily jsou běžné a mají svůj význam," říká Makoň.

Na fotografiích tým chytačů, přičemž samotný odchyt netrval ani 15 minut. Co však zabralo nejvíce času, byla příprava odchytového zařízení a strategie odchytu samotného.

"Takže až uvidíte na rybníku či poli husu velkou s červeným límcem na krku, určitě se pokuste přečíst na něm číslo a pošlete nám prosím informaci či ideálně fotku kdy a kde to bylo. I vy tímto přispějete k
tomu, že o „našich“ husách a jejich životě budeme vědět zase více," dodává Karel Makoň.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka