Zvířecí záchranáři z Plzně mají na kontě 4,5 tisíce okroužkovaných labutí

Labutí velkou to tenkrát v září roku 1992 v Plzni na Seneckém rybníku začalo a k dnešnímu dni jich jako pacientů či kroužkovanců prošlo rukama a evidencí plzeňských zvířecích záchranářů přes 4500 labutí.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Navíc letos je to přesně 23 let, co rok co rok (od roku 1997) jezdí v tuto dobu po všech vodních plochách v kraji a monitorují, kontrolují a kroužkují rodiny labutí velkých.

 Specializovaná skupina členů DES OP a přátel této velice náročné akce se potkává vždy na přelomu měsíce července a srpna, aby většinou v rámci dvoudenní akce si sáhla nejenom na dno většiny rybníků, kde labutě hnízdí, ale kolikrát i na dno svých vlastních sil a fyzičky  

Ani letošní prázdniny nejsou výjimkou - předešlý víkend (20. a 21. 7. 2019) se parta Karla Makoně věnovala řece Berounce, kdy z kánoí a kajaku kontrolovali úsek Berounky od Dolan až do Liblína.  

"Za zajímavé považujeme zpětné nahlášení samce labutě velké, odchyceného minulý víkend na  Berounce u přívozu Darová. Tento samec s kroužkem LB 2412 je jednou z nejstarších kroužkovaných labutí v ČR vůbec. Zatímco 20. 7. 2019 jsme ho odchytili a odečetli právě na řece Berounce (bohužel jako nehnízdícího ptáka), tak původem je Borské přehrady, a to z Plzně – Litic. Tady jsem ho rovněž já se svými kolegy a tehdy ještě kroužkovatelem Václavem Langem z Horní Břízy kroužkoval jako nevzletné mládě 22. 8. 1998!  V reálu to znamená, že ke dni odečtu bylo tomuto samci již úctyhodných 7637 dní od data kroužkování, což znamená 21 let," líčí Makoň.

 Tento víkend (27. a 28. 7. 2019) se pak kroužkovači pohybovali na Tachovsku od Sytna, přes Planou a Bor až na Sycherák a Tuněchody.  

Celkem odchytili, odečetli a okroužkovali 77 labutí s tím, že letošní sezóna se jeví jako velice slabá a podprůměrná i přesto, že původně labutě hnízdily na většině sledovaných vodních ploch. Mláďata jsou leckde malá a z původních šesti zůstala častokrát třeba jen dvě.

"Proto bychom ocenili aktuální informace o průběhu hnízdění labutí hlavně na lokalitách Plzeňského kraje. V současné době máme hotovou část Tachovska. Čeká nás ještě Domažlicko, Klatovsko, Plzeň – jih, Plzeň – sever a další. Pokud prosím někdo ví o labutí rodince a chtěl by nám pomoci, nechť zavolá nebo pošle e-mail či SMS. Hodně by nám to pomohlo, jelikož labutě se poměrně často přesouvají na jiné vodní plochy, nebo nechtěně o mláďata přijdou," konstatuje Makoň.

Kroužkování podle něj už mnohokrát pomohlo labutím zejména při jejich praktické ochraně, výzkumu (ptačí chřipka) atd.

foto: des op  
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka