Úroky u hypotečních úvěrů klesají. Jak dlouho bude tento trend pokračovat?

Zvažujete hypotéku? V tom případě máte nejlepší příležitost si o úvěr zažádat. Úroky hypotečních úvěrů výrazně klesají. Nízká hladina úroků ještě nějakou dobu vydrží, ale po skončení moratoria by měla opět začít stoupat.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hypoteční úvěry jsou nejlevnější za několik let. Ačkoliv to na počátku roku vypadalo spíše na zdražování, od března začala úroveň úroků u hypoték klesat. Důvodem je koronavirová krize, která dostala úroky na úroveň, kde se nacházely naposledy v roce 2017. Významnou roli ale v poklesu úroků hraje i příznivá ekonomická situace na začátku letošního roku.

Srovnání půjček a úvěrů
v minulém a současném roce ukázalo, že úroky u půjček a úvěrů klesají a počty sjednaných úvěrů stoupají, a to nejen u hypoték. Výhodnější úroky nyní banky, nebankovní společnosti v rámci půjčkových produktů. Rychlé srovnání půjček dále ukazuje, že výhodnější úroky nabízí stavební spoření a výhodnější jsou také rychlé půjčky.

Zlevňování nejen v důsledku koronavirové krize

Základní úroková sazba v roce 2020 začínala na 2,25 %. Postupně byla snížena Českou národní bankou až na současných 0,25 %. Ačkoliv květen tohoto roku byl v počtu poskytnutých hypoték nejslabším měsícem posledních deseti let, v červnu naopak počet sjednaných hypoték trhal rekordy. Meziroční nárůst poskytnutých hypoték dosáhl v červenci téměř 19 %.

Ač se mohou zdát současné úroky u hypoték více než příznivé, podle hlavního ekonoma ING Bank — Jakuba Seidlera, nedosáhnou na své minimum. Kromě koronavirové krize totiž při poklesu úroků hrál roli také příznivý ekonomický vývoj, v jehož důsledku banky počítaly s menším rizikem nesplácení úvěrů. Toto riziko by ale mělo opět získat vzrůstající tendenci.

Ke zdražování dojde po skončení moratoria

Zdražování úvěrů se předpokládá po skončení platnosti dluhového moratoria. V moratoriu se v současné době nachází 13 % úvěrů a dá se očekávat, že ne všechny budou po ukončení moratoria řádně spláceny. To donutí banky zvýšit náklady na riziko a úroky by tak měly opět začít růst.

Mnoho lidí proto neváhá a zřizuje si úvěry, aby využili příznivých podmínek. Otázkou však zůstává, na jaké úrovni budou v dalších měsících čisté mzdy a zda budou dlužníci schopni úvěry splácet. Stále totiž je aktuální otázka vývoje ekonomiky a možného poklesu příjmů a čisté mzdy u početné skupiny zaměstnanců.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka