Jarní svod psů proběhl na bažantnici

Ani nepřízeň počasí neodradilo třináct majitelů loveckých psů, aby se zúčastnilo tradičního jarního svodu 20. dubna v areálu Mysliveckého spolku Stráně Rokycany, který pořádal OMS ČMMJ Rokycany.

Jarní servisní akce AUTO CB

I oni si uvědomují, že myslivec bez psa je pouze polovičním myslivcem. Toto rčení stále častěji slyšíme na různých kynologických akcích. 

Na lovecké psy pamatuje i myslivecká legislativa, která stanovuje počty lovecky upotřebitelných psů v honitbě či přímo na společných lovech. Ročně je organizováno kolem osmi set nejrůznějších zkoušek lovecké upotřebitelnosti, na nichž uspěje kolem osmi tisíc loveckých psů. Jarní svody psů jsou nejen příjemným setkáním chovatelů nejrůznějších plemen, ale zjišťují se zde především exteriérové a povahové vady psů. "Mezi nejčastější vady exteriéru patří vady chrupu, chybné postavení zadních nebo předních končetin, prohnutý nebo kapří hřbet, vadné skloubení páteře s ramenními či pánevními klouby, příliš vysoko či příliš nízko nasazený prut či chybně formovaná tlapa a řada dalších. Z povahových vad lze uvést např. bojácnost, nervozitu nebo agresivitu. Tyto vady mohou být buď vrozené nebo dříve či později získané. Na jarních svodech loveckých psů je vidět zájem o chov loveckých psů nejrůznějších plemen, byť letošní rok byl oproti jiným, nezvykle chudší. Právem také kynologie patří mezi nejdůležitější myslivecké činnosti, neboť lovecký pes je nepostradatelným pomocníkem myslivce při dosledu či dohledání zvěře," vypočítává myslivec a rokycanský ochránce přírody Pavel Moulis. 

I kynologická komise Okresního mysliveckého spolku ČMMJ v Rokycanech uspořádala v prostorách Mysliveckého spolku Stráně Rokycany jarní svod psů, na němž se představilo třináct nejrůznějších plemen. K vidění byli ohaři – např. výmarští, němečtí, maďarští či naše národní plemeno – český fousek. Z ostatních plemen pak např. slovenský kopov, anglický špringeršpaněl, bavorský barvář či borderteriér. Pečlivě připravené prostory spolku, které hospodaří na zhruba 1200 hektarech, přivítaly kynology z nejrůznějších míst, především pak Rokycanska. 

Vše začalo mírně po deváté hodině nástupem a slavnostním troubením Jitky Maxové a Františka Svejkovského. Následně úvodní slovo přednesl předseda OMS ČMMJ Rokycany Stanislav Suda. Poté již Luděk Uzel a Petr Matuška provedli veterinární prohlídku a Anna Krejzková se pustila do korektního posuzování přihlášených pejsků, kteří svojí výstavní kariéru právě odstartovali.

"Je chvályhodné, že zájem o lovecká plemena neutichá a kynologie na Rokycansku jen vzkvétá. Důkazem toho může být i nespočet kynologických akcí, včetně nejrůznějších výcvikových dnů. Seznam pořádaných kynologických akcí lze získat u jednatelky OMS ČMMJ Rokycany paní Světlany Vlnové na adrese Plzeňská 399/III , 337 01 Rokycany nebo na telefonu 723 658 012 či webových stránkách spolku," uzavírá Pavel Moulis. 

foto: pavel moulis

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka