Plzeň aktualizovala směrnici pro nakládání s byty

Plzeň aktualizovala směrnice pro nakládání s byty a nebytovými prostory, řešení pohledávek na nájemném a službách spojených a podmínky pro výběr nájemců do uvolněných sociálních bytů.

Cílená propagace v Plzni

Hlavním cílem změn je snaha města pomoci lidem, kteří se ne vlastní vinou dostávají do složité životní situace, zjednodušit a zpřehlednit všechny postupy vůči nájemcům, zahrnout podmínky vyplývajících s typologie ETHOS, ale v závislosti na zaměstnání u osob, které jsou práce schopni.

V bodovém hodnocení žádostí o byt dochází v několika bodech k výraznějším změnám, a to zejména s ohledem na to, zda občané či žadatelé schopní práce ji vykonávají a na typologii ETHOS. Zároveň je posuzováno, zda se žadatel dostal do bytové nouze bez vlastní viny a zda je občanem města Plzně nebo ve městě pracuje. Schválená pravidla také lépe specifikují a stanovují postup pro získání nájmu bytu formou ‚přednostního řešení‘. Zvláštní skupinou pak zde jsou například rodiče s nízkými příjmy pečující o zdravotně postižené dítě nebo osoby, které se z důvodu náhlého zhoršení zdravotního stavu ocitly v nepřístupném bytě a podobně,“ vysvětlil radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf.

Důležitá změna je i v postupu řešení pohledávek za stávajícími nájemníky. Pokud přesáhne výši trojnásobku měsíčního nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu, je zaslána nájemci výzva k řešení pohledávky s tím, že je upozorněn na možnost výpovědi nebo ukončení nájmu bytu. „Pokud nájemce chce dluh řešit a uhradí jej, pokračuje ve stávající nájemní smlouvě. Případně dluh včetně příslušenství uzná a uzavře splátkový kalendář. Takového člověka lze považovat za bezdlužného a bude s ním uzavřena nová nájemní smlouva nebo dodatek ke stávající smlouvě na stejný byt na dobu 6 měsíců s notářskou doložkou přímé vykonatelnosti na vyklizení bytu, kterou nájemce uhradí při jejím sjednání u notáře,“ přiblížil Zdeněk Švarc, vedoucí magistrátního bytového odboru. V případě následného plnění všech povinností je uzavřena nová nájemní smlouva na 3 měsíce a automatickou prolongací. Pokud nájemce dluh neřeší, je mu nájem ukončen nebo vypovězen.

V rámci realizace projektu „Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni“ město Plzeň vyčlení 35 až 50 bytů jako tzv. „sociální byty“. Výběr konkrétních bytů je v kompetenci bytového odboru, který úzce spolupracuje s Odborem sociálních služeb Magistrátu města Plzně, přičemž musí být zachována základní podmínka desegregace a různorodosti velikosti těchto bytů.  U těchto bytů je nájemcům poskytována podpora ve formě sociální práce, která je podmínkou nájmu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 6 roky

    Dobrý den, je někde zveřejněna tabulka přidělování bodů, výše zmíněné hodnocení tak, aby bylo možné srovnání s variantou před a po změně? Bude možné si tyto informace ověřit na základě zveřejněných údajů od byt. odboru MMP? Děkuji

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka