V plzeňských lesích hořelo. Chovejte se opatrně, apelují správci

Současné dny patří podle meteorologů mezi nejsušší za několik desítek let a ani v příštích dnech se neočekávají výraznější srážky. Meteorologové před tropickými teplotami varovali, stejně jako před rizikem požárů.

Cílená propagace v Plzni

Správci plzeňských městských lesů proto apelují na návštěvníky, aby se v přírodě chovali opatrně a dle aktuálně platných pravidel, tedy v žádném případě nerozdělávali v lesích a rekreačních oblastech ohně, nezajížděli do lesů auty a neparkovali před závorami v lesích.

„Zvláště nebezpečné je také odhazování nedopalků cigaret. V lesích je velké sucho, stačí malá jiskra a může vzniknout velký požár,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí, do jehož gesce rovněž spadá lesní hospodářství. Doplnil, že bezohledným parkováním mohou řidiči zabránit včasnému příjezdu hasičů k požáru, případně příjezdu záchranky k úrazům.

Také Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně, upozornil, že nyní hrozí reálné riziko poškození nebo zničení lesních porostů. „Druhý červencový víkend jsme ve spolupráci s hasičským záchranným sborem řešili hned dva požáry, v Bolevci a na Nové Hospodě, způsobené právě neopatrnými návštěvníky lesa,“ sdělil Richard Havelka.

Výstraha před požáry platí v Plzeňském kraji od pátku 7. července. Zakázáno je mj. používání zábavní pyrotechniky, vypouštění „lampionů štěstí“, používání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení, vjezd motorových vozidel na polní a lesní cesty nebo zastavení motorových vozidel na místech, kde by se spodní část vozidla mohla dostat do styku s lehce vznětlivými materiály, např. suchou trávou, slámou, strništěm, podrostem, listím, rozlitým palivem apod.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 18.07.2023 17:05



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka