Vyplatí se topit elektřinou, nebo plynem?

Vytápění elektřinou je čisté, tiché a snadno regulovatelné. Navíc zcela odpadá nutnost řešit palivo, spaliny nebo servis kotle. Na druhou stranu za elektřinu zaplatíte až třikrát více než za stejné množství zemního plynu a její cena neustále roste. Který způsob vytápění je tedy výhodnější?


Bez přípojky není plyn

To, jaký způsob vytápění zvolíte, za vás často rozhodnou okolnosti. Zatímco elektřina proudí téměř do každé domácnosti, plynová přípojka je spíše výjimkou než samozřejmostí. A její zbudování se zpravidla natolik prodraží, že o něm většina majitelů rodinných domů ani neuvažuje. Co když ale máte plyn k dispozici?

Za elektřinu zaplatíte až třikrát více než za plyn

První, co vás bude zajímat, je srovnání cen elektřiny a plynu. Z hlediska ceny s přehledem vítězí zemní plyn – za 1 kWh zaplatíte 1–1,20 Kč, zatímco stejné množství elektrické energie vás při sazbách pro vytápění elektřinou může stát až 3,50 Kč. Ve prospěch plynu mluví také to, že jeho cena se v porovnání s cenou elektřiny zvyšuje pouze nepatrně. 

Na druhou stranu je třeba brát v potaz možnost využití dvoufázového tarifu, který za určitých podmínek nabízí každý dodavatel elektřiny. Znamená to, že po dobu až několika hodin denně budete mít elektřinu výrazně levnější. A to nejen tu, kterou použijete pro účely vytápění, ale veškerou spotřebovanou.

Vstupní investice se v případě plynu prodraží

Jakmile se zaměříte na vstupní investice, zjistíte, že pomyslný jazýček vah se přiklání na stranu elektrického vytápění. A to i v případě, že nemusíte řešit vybudování plynové přípojky. Nezanedbatelnou částku totiž spolkne výstavba komína, nákup topení a pořízení kotle. Jen po instalaci nových topných systémů budete chudší o desítky tisíc korun a to není vše. Další finance totiž padnou na pravidelnou údržbu a povinné revize.

Myslete na přírodu

Ne každý volí nejlevnější řešení. Stále více lidí myslí na životní prostředí a dává přednost šetrnějším způsobům vytápění, což hraje do karet zemnímu plynu. Na celé čáře vítězí nad elektřinou vyrobenou v uhelných a jaderných elektrárnách a hravě strčí do kapsy i topení pevnými palivy. Nutno dodat, že i zastánci elektrického vytápění dnes mohou zvolit ekologičtější variantu například v podobě fotovoltaiky.

V potaz vezměte tepelné ztráty 

Než se definitivně rozhodnete, čím budete svůj dům vytápět, přihlédněte k jeho tepelným ztrátám. Topit levnějším plynem se i přes vyšší vstupní investice zpravidla vyplatí u starších, nezateplených objektů s vyšší spotřebou. Naopak u novostaveb nebo u pasivních domů by byla návratnost plynového kotle tak dlouhá, že je moudřejší přiklonit se k elektrickému vytápění.

Ať už se rozhodnete topit elektřinou, nebo plynem, porovnejte nabídky více dodavatelů a vyberte si tu nejvýhodnější. Využít můžete online srovnání cen elektřiny a plynu, které nabídky dodavatelů porovná za vás. 





Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault MASTER - navržen pro potřeby každé profese

Hlavní zprávy

 

Renault MASTER - navržen pro potřeby každé profese