5 tipů pro klidný domov

Staveniště vedle, rušná ulice o jeden blok dál, hudba kape v každém obchodě a Smartphone ve vaší kapse, což je patrné během hovorů a zpráv - to je jen několik z mnoha zdrojů hluku v našem každodenním životě.

Jarní servisní akce AUTO CB

5 tipů pro klidný domov

Staveniště vedle, rušná ulice o jeden blok dál, hudba hraje v každém obchodě a navíc vibrující a hrající smartphone ve vaší kapse. To je jen několik z mnoha zdrojů hluku v našem každodenním životě. Stálá hladina okolního hluku vás stresuje a z dlouhodobého hlediska může být dokonce škodlivá pro vaše zdraví. 

"Zjistili jsme, že téměř čtvrtina (23 procent) obyvatel města dotazovaných agenturou Forsa naším jménem uvedla, že jsou znepokojeni hlukem, který proniká do bytu zvenčí otevřenými okny. V našem vlastním bytě či domě chceme především najít klid, pohodu a relaxaci. Jak na to? Vyzkoušejte našich 5 jednoduchých tipů pro více klidu a pohody ve vašem obývacím pokoji! Další informace najdete na webových stránkách https://perfect-acoustic.cz/."

1. Správné větrání zajišťuje klid a pohodu

Většina zvuků přichází do našich domů a bytů otevřenými okny. Ať už je to sousedova sekačka nebo pronikavý klakson projíždějících nákladních automobilů: 16 procent všech respondentů a dokonce 23 procent obyvatel města je rušeno hlukem, který přichází při větrání místnosti. 

To, co zní banálně, je jedním z nejdůležitějších tipů pro větší klid a pohodu ve vaší domácnosti. Zavřete okna! Alespoň v době, kdy je ve vaší oblasti obzvlášť rušno. O čerstvý vzduch nepřijdete, nebojte se. Dnešní moderní okna mají systém mikroventilace. Až pomine nepříjemný hluk z vaší ulice, můžete si opět naplno vyvětrat.

2. Textil tlumí zvuk

Velké, hladké povrchy a holé stěny odrážejí zvuk, který poté zesílí. I mírně hlasité zvuky se mohou stát skutečným zabijákem nervů! Náš tip: pro vybavení a dekorování bytu si naplánujte použití dostatečného množství příjemných textilních prvků, které vás potěší a navíc utlumí odrazy zvuku. Je povoleno cokoli - záclony, koberce a čalouněný nábytek přinášejí do vašeho domova více klidu a chrání uši vaše i sousedů. Určitě byste měli použít měkký koberec jako příjemný povrch při chůzi a zároveň tlumič odrazů zvuku, zejména v dětském pokoji.

3. Další materiály pohlcující zvuk

Použít můžete také akustické panely na stěny či panely pohlcující zvuk. Na podlahu je vhodné položit akustickou nebo zvukovou podložku. Pro snížení hladiny hluku umístěte před okna akustické nebo zvuk pohlcující závěsy.

4. Tiché domácí spotřebiče uleví vašim uším

Myčky nádobí, mixéry a další domácí spotřebiče se v dnešní době výrazně ztišily. Pro větší klid a domácí pohodu stojí za to postupně kupovat nové vybavení s nižší hladinou hluku. 

Je nám jasné, že nechcete okamžitě vyměňovat svá funkční zařízení za nová, a proto pro vás máme jednoduchý trik ke snížení hluku: Jednoduše umístěte gumovou podložku například pod staré pračky. Tlumí vibrace. Mimochodem, funguje to i u nábytku a navíc - například plstěné podložky pod nohami židle a stolu zabraňují nepříjemným škrábancům.

U velkých technických zařízení, která máte na zahradě nebo v kotelně, jako jsou kotle nebo například tepelná čerpadla (např. Kermi x-change) můžete prověřit možnosti nastavení. Moderní zařízení mají tlumení zvuku a vibrací, noční režim a další, individuálně nastavitelné režimy, které zajišťuje klid a ticho o víkendu a tím vám šetří sluch i případné problémy se sousedy.

5. S pozitivními zvuky proti hluku

Některé zdroje hluku jednoduše nelze úplně vypnout. Například, pokud před vaším domem vede hlavní ulice, tak se hluk dopravy nikdy zcela nezastaví. Zkuste tyto rušivé zvuky potlačit pomocí pozitivních zvuků a uklidnit se. Záznamy praskajícího krbu nebo zvuk deště na okně mohou pomoci odstínit nepříjemný hluk. Méně známá, ale účinná pomoc proti hluku je takzvaný bílý šum, díky kterému je hluk subjektivně vnímán jako méně hlasitý a nepříjemný. Jakmile si mozek zvykne, už neslyšíte žádné rušivé zvuky.

Vyhlaste válku hluku!

Každý, kdo staví nový dům nebo modernizuje stávající bydlení, může v rámci realizace stavebního projektu vyhlásit 100% válku nepříjemným hlukům. Každému, kdo se pustí do rekonstrukčních prací, doporučujeme využít tyto možnosti:

  • zvukotěsná okna

  • izolace stěn

  • kročejové izolace

  • panely pohlcující zvuk

  • akustické rozptylovače

  • izolační podložky, apod.

Pokud chcete vyřešit potíže s hlukem a dosáhnout perfektní akustiky, navštivte stránky perfect-acoustic.cz.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 24.11.2020 08:18



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka