Animánie: Lichožrouti, Vánoční balada, ale hlavně filmová tvorba nejmladší generace

Kdo chce na vlastní oči poznat, jak vypadá filmová a audiovizuální tvorba nejmladší generace českých i zahraničních neprofesionálních umělců, musí určitě vyrazit na Mezinárodní festival audiovizuální tvorby dětí a mládeže Animánie 2016. Jedenáctý ročník filmové přehlídky proběhne od 17. 11. do 22. 11. 2016 v Plzni, konkrétně v prostorách Moving Station a Café Anděl.

Cílená propagace v Plzni

Nezůstane však jen u mezinárodní soutěže filmů, která tvoří páteř programu festivalu a za kterou míří do Plzně stovky malých autorů. Festival nabídne i bohatý doprovodný program, zahrnující unikátní workshopy, kolokvium audiovizuální výchovy, nejnovější animované filmy i klasické tituly světové animace.

Vzácným hostem festivalu bude například režisérka a výtvarnice Galina Miklínová. Ta v sobotu 19. 11. představí osobně divákům aktuální největší animovaný kinohit Lichožrouti,“ uvedl ředitel festivalu Jan Příhoda. „Galina Miklínová se spolupodílela na populární knižní předloze a ilustrovala ji. Diváci určitě znají i její oblíbený večerníček O Kanafáskovi, za pozornost stojí také její ilustrace k sérii knih o Harry Potterovi.

Dalším zajímavým hostem festivalu je režisér Michal Žabka (např. Čtyřlístek ve službách krále). Ten v pátek uvede svůj nový snímek podle posledního scénáře mistra české animace Břetislava Pojara Vánoční balada. Právě tento film je součástí aktuálního snímku Pojar dětem, který minulý týden vstoupil do českých kin.

K filmu Vánoční balada připravil výtvarník a animátor Michal Kubíček krásnou výstavu filmových dekorací ve vstupní hale Moving Station, kterou doplní také loutky z večerníčku České televize Povídání o mamince a tatínkovi režisérky Kristiny Dufkové,“ dodal Příhoda. „Michal Kubíček, spolu s pedagogem Františkem Topinkou a slovenským režisérem Tomášem Danayem tvoří porotu mezinárodní soutěže Animánie.

Do letošního ročníku soutěže se přitom přihlásilo rekordních 180 snímků tvůrců z České republiky, Slovenska, Chorvatska, Francie, Belgie nebo Egypta. „Jedná se o průřez napříč mladou generací. Divákům bych rozhodně doporučoval silně zastoupenou soutěžní část studentů, kam přihlásily snímky přední vysoké umělecké školy,“ řekl Příhoda. Desítky mladých tvůrců přitom do Plzně míří, aby sdílely s kolegy projekce svých filmů. A nejméně 8 z nich si ze západních Čech odveze cenu Animáničku.

Tématy letošního ročníku jsou Hrdina mého dětství a Voda. Tyto okruhy se promítly také do filmového programu. Návštěvníci se mohou těšit na skvělé snímky Malý princ, Baron Prášil, Ferda Mravenec, Staré pověsti české nebo Malá z rybárny. Téma vody se objevuje i v programu workshopů, kdy děti budou v rámci dílny animovat vodní živel a vytvoří na toto téma vlastní film.

Asi největší atrakcí mezi praktickými dílnami je animace stavebnice Lego. Pod vedením mladého animátora Sebastiána Dohnala si děti mohou vytvořit vlastní animovaný Legopříběh a přidat svá díla k desítkám sérií příběhů hrdinů Loga na videokanálech internetu. Mezi dalšími workshopy najdou návštěvníci také animaci loutky, prezentaci skvělé hry Samorost českého studia Amanita Design, Lunapark filmových vynálezů nebo dílnu filmového střihu.

Odbornou část festivalu tvoří další ročník Kolokvia audiovizuální výchovy, kde se opět sejdou kapacity oblasti filmové výchovy z celých Čech, plzeňskou větev reprezentuje zkušená metodička Animánie Martina Voráčková.Festival Animánie je zároveň každoročním vyvrcholením celého projektu Animánie. Ten zahrnuje unikátní řadu celoročních dílen a workshopů tvorby animovaných filmů. Také na celoroční workshopy se mohou přihlásit děti přes webové stránky festivalu. „V soutěži festivalu často bodují právě filmy, které vznikají během celoroční činnosti Animánie,“ uzavřel Jan Příhoda.

Festival Animánie 2016 a projekt Animánie podporuje město Plzeň, UMO 3 Plzeň, Plzeňský kraj, Ministerstvo kultury České republiky, Fond kinematografie, Vodárna Plzeň, Knauf Insulation, Stabilo a další partneři. Pořadatelé všem děkují za velkorysost a podporu.

Program festivalu najdete na www.animanie.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka